Titlurile zilei

Revoltător! Haos în Tătărași, trafic rutier imposibil! Clinică cu zece etaje, lângă Neurochirurgie. O familie de șmecheri cu afaceri în domeniul medical aruncă în aer întreaga zonă – FOTO

Publicat: 19 feb. 2020

Beizadelele Adriana Ionașcu și fratele ei, Mircea Rusu, cel care deține lanțul farmaceutic Adriana Farm, construiesc o clinică cu 10 etaje în Tătărași, într-o zonă sufocată de traficul rutier. Asociat apare și soțul Adrianei, Bogdan Alexandru Ionașcu. Afaceristul conduce alt lanț farmaceutic, Help Flux Med. În 2017 a cumpărat de la consilierul local PSD Gabriel Surdu un teren pe Lascăr Catargi. Aici ar urma să apară altă clinică. Clădirea din Tătărași va încurca foarte tare circulația din zonă. „Sunați-mă mâine dimineață și discutăm”, a promis Adriana Ionașcu. La câțiva pași de amplasament se construiește alt bloc, cu 24 de apartamente

Fiecare petec de pământ este exploatat în municipiul Iași, dar soluții alternative pentru traficul auto infernal încă nu au fost găsite, când deja trebuiau implementate. În cartierul Tătărași, și nu numai, este cunoscută problema traficului rutier. Problemele se vor agrava, mai ales după ce s-au aprobat o serie de proiecte imobiliare. Cel mai recent proiect, ce aparține societății Farmacia Adriana A&G Med SRL și a omului de afaceri Bogdan Alexandru Ionașcu, a fost aprobat în cursul acestei săptămâni de către membrii Comisiei de Urbanism. Chiar lângă Spitalul de Neurochirurgie, pe strada Ion Creangă, nr. 16-18, urmează să fie construit un centru medical cu regimul de înălțime S+P+10, pe o suprafață de teren de 1.259 metri pătrați.

În condițiile în care accesul spre Neurochirurgie se derulează anevois (taxiuri, riverani, ambulanțe), noua clinică va încurca și mai mult traficul. Asta pentru că în dreptul accesului principal către teren se află linia de tramvai. La o dezbatere publică organizată de Primăria Iași la începutul anului, pentru construcția Centrului de Neuroexcelență, vecinii din zonă au exclamat că terenul liber ar trebui răscumpărat de autorități. Până în acest moment, terenul lui Ionașcu a fost pus la dispoziția Ateneului Iași, pentru o parcare provizorie.

Cine sunt afaceriștii?

Farmacia Adriana A&G Dem SRL este controlată de către Adriana Ionașcu (fostă Rusu), obiectul de activitate al societății fiind „comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate”. În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de 4,6 milioane lei, profit de 251.126 lei, cu un număr de 14 angajați. Adriana Ionașcu este sora beizadelei Mircea Rusu, care deține lanțul de farmacii Adriana, cu o cifră de afaceri anuală de aproape 10 milioane de euro. Asociatul din proiectul din Tătărași, Bogdan Alexandru Ionașcu, este soțul Adrianei și deținătorul altui lanț farmaceutic (Help Flux Med), prin societatea Help Flux SRL.

În 2018, cifra de afaceri a firmei a fost de peste 10 milioane de euro, profit de 500.000 euro, cu 38 de angajați. Bogdan Ionașcu conduce și societatea Farma Rod SRL, tot cu profil farmaceutic. În 2017, Bogdan Ionașcu a cumpărat de la consilierul local Gabriel Surdu un teren în suprafață de 2.000 metri pătrați, situat pe strada Lascăr Catargi, nr. 48. Contractul a fost de 1,2 milioane euro. Aici ar urma să fie construită tot o clinică medicală. Deocamdată, terenul este împrejmuit.

Combinații cu un milionar la nivel național

Terenul din Tătărași a fost tranzacționat în urmă cu mai mulți ani de către familia multimilionarului Dan Stratan. Ultimele cifre arătau că deține o avere de 300 milioane de euro. În 2006, Avicena SRL, controlată de familia milionarului, a cumpărat suprafața de teren de pe strada Ion Creangă, contra sumei de 205.000 euro. Pe teren mai era edificată și o casă de locuit. Vânzători au fost Dan Vițega și Camelia-Dana Vițega. Ulterior, terenul de la Avicena a ajuns la societatea lui Bogdan Ionașcu, Farma Rod SRL. În 2016, contra sumei de 198.000 euro, terenul a fost mutat pe societatea soției, Farmacia Adriana A&G Med SRL. Contactată telefonic, Adriana Ionașcu nu a vrut să comenteze oportunitatea investiției.

„Sunați-mă mâine dimineață și discutăm”, a promis Ionașcu.

La câțiva pași, deja se construiește

La nici 50 de metri de amplasamentul familiei Ionașcu, pe strada Dudescu, a început construcția unui bloc de locuințe colective, aflată într-un stadiu avansat. Beneficiarul investiției este Matelis Grup SRL. Pe o suprafață de teren de 1.155 metri pătrați va fi finalizată o clădire cu un regim de înălțime S+P+4E. Capacitatea imobilului va fi de 24 apartamente cu 2 camere. Nouă locuri de parcare vor fi amenajate în subteran și 17 pe teren proprietate. Matelis Grup SRL este o societate condusă de către un anume Ștefan Alin Mihăiță. În 2018, înainte de începerea construcției, firma cu sediul în sat Dorobanț nu avea cifră de afaceri.

Implicați în Mafia Medicamentelor?

Firmele deținute de Adriana Ionașcu și Bogdan Ionașcu au fost implicate în mai multe scandaluri legate de „Mafia Medicamentelor”. Banii se rulează prin intermediul farmaciilor deținute de câteva familii. Totul se petrece cu complicitatea medicilor de la spitalele de stat. Spre exemplu, la Iași, clinica privată de oncologie a profesorului Constantin Volovăț încasează de la Casa de Sănătate mai mulți bani decât Spitalul de Oncologie, în condițiile în care are mult mai puțini pacienți. Conform unor surse, acesta face bani buni cu farmaciile Farma Rod, Gabriela Farm și Adriana Farm, care decontează cei mai mulți bani pentru medicamente oncologice.

Comentarii
 • Da, ba baeti…nu a vrut probabil sa va plateasca, aruncati cu rahat.
  Cand a lasat sa se parcheze masinile de la Ateneu pe terenul lui, nu ati scris nimic.
  Cand largeste strada In intersectia de acolo si face parcare supradimensionata fata de ce are nevoie, scrieti mizerii.
  Dar de spital ca nu a fost in stare in 30 de ani sa faca un singur loc de parcare, niciun cuvant.
  De blocul ala in constructie ca declara ca are 17 locuri de parcare in curte, puse suprapuse cate 3, care nu se vor realiza niciodata, tot asa, niciun cuvant.
  Sunteti niste mari profesionisti in ale gazetariei. Felicitari!

 • The Family, de te-ar da inteligenta afara din casa, poate te-ai mai oxigena pe la creierasul ala mic.
  Pana si gazeta asta a scris despre cat o are la suflet primarul pe Gavrila in ultimii 3 ani, cum ca sunt ca soarecele cu pisica.
  Mai lasa tastatura, pentru ca nu e pentru tine scrisul pe ea. Taie un salam, pune-o opritor la usa, gasesti tu ceva :))))

Adauga un comentariu