Destinatii montane

Rezervația naturală Lacul Morărenilor

Publicat: 23 oct. 2019
Rezervația naturală Lacul Morărenilor.

Rezervația naturală Lacul Morărenilor. Lacul Morărenilor este o rezervaţie naturală de tip mixt. Aria protejată este situată în judeţul Maramureş, pe teritoriul administrativ al comunei Ocna Şugatag. Datorită frumuseții sale poate fi oricând o destinatie de vacanță pentru turiști.

Rezervația naturală Lacul Morărenilor. Localizare

Cunoscută de localnici și sub denumirea de Tăul Brebului, aceasta se află în partea central-nordică a județului Maramureș în nordul Munților Gutâi. Munții Gutâi fac parte din grupa muntoasă a Carpaților Maramureșului și Bucovinei. Aria protejată se aflăpe teritoriul sud-vestic al satului Breb, în imediata apropiere a drumului național DN18, care leagă municipiul Baia Mare de orașul Sighetu Marmației.

Despre rezervație

Rezervația naturală se întinde pe o suprafață de 20 hectare. Aceasta a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000 publicată în Monitorul Oficial al României Nr. 152 din 12 aprilie 2000 (privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – arii protejate).

Aria naturală situată în partea nordică a Munților Gutâi reprezintă o zonă de pădure, pajiști și luciu de apă (0,45 ha). Aici putem găsi o floră bogată în specii de alun (Corylus avellana), soc negru (Sambucus nigra), salcie aurită (Salix aurita), fag (Fagus sylvatica), (Menyanthes trifoliata) sau curechi de munte (Dryopteris cristata).

De asemenea și fauna este una bogată. Aceasta este reprezentată de păsări, batracieni și reptile (rață sălbatică, corcodel mic, corcodel cu gât negru, broască cu burtă galbenă, broască roșie de munte, salamandră carpatică, viperă, șopârlă, etc.)

Atracții turistice în apropiere

În vecinătatea rezervației naturale se află mai multe obiective de interes turistic (lăcașuri de cult, monumente istorice, arii protejate, zone naturale), astfel:

Biserica de lemn din Breb cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul de cult a fost construită în anul 1622 și figurează pe lista monumentelor istorice
Biserica de lemn „Cuvioasa Paraschiva” din Sat Șugatag, construcție 1642, monument istoric.
Biserica de lemn din Hoteni (monument istoric) cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” a fost construită în anul 1790, în satul Slatina din Ucraina de azi, de unde a fost adusă în satul Hoteni după 1895
Rezervația naturală Pădurea Crăiasa (44 ha)
Munții Igniș

Adauga un comentariu