Local

Rezultatele finale ale alegerilor locale 2020 din judeţul Iaşi pentru Primărie şi Consiliul Judeţean. Cifre oficiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean Iaşi – FOTO

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rezultatele finale ale alegerilor locale 2020 din judeţul Iaşi pentru Primărie şi Consiliul Judeţean. Cifre oficiale furnizate de Biroul Electoral Judeţean Iaşi - FOTO
Rezultate finale alegeri locale 2020 Iași

Joi, 1 octombrie 2020, Biroul Electoral Județean Iași a furnizat cifrele finale oficiale ale alegerilor locale 2020. Astfel, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a obținut 104.656 voturi din partea cetățenilor ieșeni.

Biroul Electoral Județean Iași a publicat voturile pentru Primărie și Consiliul Județean Iași, după cum urmează: Consiliul Judeţean 107.103 voturi, primarului Mihai Chirica i s-au acordat 36.196 din voturile cetățenilor și nu în ultimul rând la Consiliul local 27.525 voturi.

Lista finală la alegerile locale 2020. Iată cum s-au împărțit mandatele de consilieri locali în toate localitățile din județul Iași

Sute de consilieri locali au obținut noi mandate în județul Iași după alegerile locale 2020. Formațiunile politice care au avut candidați în județul Iași au prins posturi de aleși locali în toate cele 98 de unități administrativ teritoriale. Cei mai mulți aleși locali au venit din partea PNL și PSD. În total, în județul Iași au fost distribuite 1,359 de mandate de consilieri locali. Citiți în rândurile de mai jos cum au fost distribuite, pe fiecare partid în parte, mandatele de aleși locali pentru perioada 2020-2024

În urma alegerilor locale 2020, la nivelul județului Iași au fost distribuite mandatele de aleși locali în toate unitățile administrativ- teritoriale. Marile partide din județul Iași au reușit să obțină peste 500 de mandate fiecare din totalul acestora. În schimb, PMP a reușit să se claseze pe podium și să obțină aproape 100 de mandate de consilieri locali în județul Iași. Au fost, însă, și unele suprize în câteva localități ieșene.

PNL și PSD și-au împărțit mandatele de consilieri locali. Surprizele din județul Iași

În urma alegerilor locale 2020, organizația PNL Iași a adunat 574 mandate de consilieri locali. PNL a prins posturi de consilieri locali în 97 de localități. Singura comună unde PNL nu va avea reprezentare în Consiliul Local este Ipatele. În schimb, PSD Iași a adunat 514 mandate de consilieri locali după alegerile din 27 septembrie 2020.
Pe podium se află PMP cu 98 de mandate, urmat de USR- PLUS cu 73 de consilieri locali.
În urma alegerilor din Iași au mai obținut posturi de consilieri și formațiuni ceva mai mici. De exemplu, Alianța Uniunea Românilor (AUR) a prins trei mandate, dintre care două la Todirești și un mandat la Dumești.
Partidul Puterii Umaniste (PPU) Social Liberal a prins patru mandate, câte două la Schitu Duca și Țibănești.
Partidul Ecologist Român (PER) a adunat trei mandate, dintre care două la Țibana și unul la Grajduri. Împreună pentru Moldova (ÎPM) a prins doi consilieri locali, la Erbiceni și Mogoșești Iași. Un alt partid de buzunar, Partidul Național Țărănesc(PNȚ), Maniu Mihalache a obținut un mandat în comuna Răchiteni.

Cum arată structurile consiliilor locale din orașele județului Iași? Majoritate PNL la Podu Iloaiei

La Primăria Iași, componența noului Consiliu Local va fi compusă din 11 consilieri locali PNL, alți nouă consilieri USR- PLUS, cinci PSD și doi PMP. Structura viitorului CL ,coordonat de primarul Mihai Chirica, va cuprinde și doi viceprimari. Cel mai probabil, în cursul săptămânii viitoare, consilierii locali vor depune jurământul la Palatul Roznovanu.
La Podu Iloaiei, alegerile locale 2020 au adus un nou primar și o structură diferită a consiliului local. Primăria a fost preluată de Ionel Alexa (PNL), care l-a învins pe Gabriel Istrate (PSD). Componența noului Consiliu Local va avea 17 aleși, din care 11 PNL, cinci PSD și un PMP.

Adauga un comentariu