Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat astăzi că moțiunea de cenzură prin care PSD intenționează să dea jos Guvernul Ludovic Orban este corectă din punct de vedere constituțional. Robert Cazanciuc a precizat că social-democrații au stabilit un calendar privind votul pe moțiunea de cenzură.
„Dacă PNL o să depună sesizare la CCR în legătură cu moțiunea de cenzură va trebui să ținem cont de acest lucru. Până atunci, noi avem stabilit calendarul privind votul pe moțiunea de cenzură.
Nu așteptăm nicio decizie a CCR, dacă nu avem o sesizare la CCR. Este corect constituțional, pentru că sesiunea extraordinară nu este o anexă a sesiunii ordinare“, a spus Robert Cazanciuc.
Robert Cazanciuc, despre moțiunea de cenzură: „Este corectă constituțional“
Președintele Senatului a explicat de ce votul pe moțiunea de cenzură este constituțional.
„Sesiunea extraordinară are un statut de sine stătător. Fiecare sesiune în sine are un statut special. Spune că se poate depune o moțiune de sesiune. Fiecare sesiune are o structură independentă. Nu avem un text care să ne spună când să votăm”, a explicat Robert Cazanciuc.
Și Augustin Zegrean crede că moțiunea de cenzură este constituțională
Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României (CCR) Augustin Zegrean că Guvernul Orban nu are nicio șansă la CCR dacă va contesta depunerea moţiunii de cenzură de către PSD.
„Nu e vacanţă parlamentară, a fost sesiune extraordinară. Constituţia vorbeşte despre sesiuni şi spune că Parlamentul lucrează în sesiuni. Două sesiuni ordinare şi în sesiuni extraordinare. Atât! Nu spune Constituţia ce se poate face în sesiunea ordinară şi în cea extraordinară, nu face distincţie între ele.
Nu am găsit nicăieri să se spună că în sesiune extraordinară nu poţi depune moţiune de cenzură. Nu există ceea ce spune premierul! Vacanţele parlamentare sunt destul de lungi. Câte nu se pot întâmpla într-o vacanţă din asta?“, explică Augustin Zegrean.
Moţiunea de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară
Fostul preşedinte al Curții Constituționale a României CCR susține că el, în calitate de autor al Constituției, a avut în vedere faptul că, dacă este necesar, o moţiune de cenzură poate fi depusă şi în sesiunea extraordinară.
„De aia, cei care au scris Constituţia, printre care mă număr, au spus că poate fi nevoie de o moţiune de cenzură şi în sesiunea extraordinară. Oricum moţiunea nu a fost depusă în vacanţă, ci în sesiunea extraordinară.”, a precizat Augustin Zegrean.
Sesizarea lui Eugen Teodorovici va fi respinsă
Robert Cazanciuc susține că solicitarea lui Eugen Teodorovici, care a depus, la Tribunalul București, o cerere prin care vrea să fie recunoscut oficial de Autoritatea Electorală Permanentă și de instituțiile cu atribuții în domeniu drept singurul membru al conducerii executive a social-democraților care încă este în funcție nu are nicio șansă să fie acceptată. Eugen Teodorovici este contracandidatul lui Marcel Ciolacu la funcția de președinte al PSD.
„Am văzut azi dimineață textul sesizării. Dacă l-a făcut Eugen e de înțeles, dacă e făcut de un jurist, ar trebui să îl dea afară. Are anumite lucruri care vor face ca ea să fie respinsă de pe scaun”, a precizat Robert Cazanciuc.