Razboi în Ucraina

Roman Abramovici interzis în presa rusă. Mass-media din Rusia nu-l va mai menţiona pe oligarh în știrile despre negocierile ruso-ucrainene

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Roman Abramovici interzis în presa rusă. Mass-media din Rusia nu-l va mai menţiona pe oligarh în știrile despre negocierile ruso-ucrainene
Măsura de a-l elimina pe oligarh din buletinele de știri vine după ce s-ar fi dovedit că a fost „otrăvit" cu un agent chimic de război

Roman Abramovici interzis în presa rusă. Miercuri, 30 martie, mass-mediei de stat din Rusia i s-a interzis de la Kremlin să îl mai menţioneze pe miliardar în relatările sale despre negocierile de pace. Această informaţie a fost dată publicităţii de Ksenia Sobchak, principala femeie politician de opoziţie din Rusia.

Fosta candidată la alegerile prezidenţiale din Rusia, Sobchak, în vârstă de 40 de ani, s-a clasat pe locul al patrulea în 2018, într-un scrutin considerat pe scară largă ca fiind fraudat în favoarea lui Vladimir Putin. Ksenia Sobchak îl cunoaște pe preşedintele Putin încă de când era copil, acesta a participând la botezul ei.

Răposatul ei tată, Anatoli Sobchak, a fost profesorul de drept al lui Putin la Leningrad și mentorul său, urmând ca mai târziu, după ce Vladimir Putin a demisionat din funcţia de spion KGB, Anatoli Sobchak l-a numit adjunctul său în funcția de primar al orașului Leningrad, care ulterior a fost redenumit Sankt Petersburg.

Roman Abramovici interzis în presa rusă, colaj presedintele rus Vladimir Putin si miliardarul Roman Abramovici
Oligarhul Abramovici, ai cărui bunici materni erau din Kiev, a fost implicat în discuțiile de ieri, 30 martie, de la Istanbul, pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Roman Abramovici interzis în presa rusă

Roman Abramovici interzis în presa rusă. Măsura de a-l elimina pe oligarh din buletinele de știri vine după ce s-ar fi dovedit că a fost „otrăvit” cu un agent chimic de război. Deşi a fost considerat ani de zile ca având legături cu preşedintele Vladimir Putin și sancționat de Marea Britanie și UE din cauza războiului, dezvăluirea privind eliminarea lui Abramovici din spaţiul mass-media din Rusia a fost făcută de Ksenia Sobchak, principala femeie politician de opoziție din Rusia, care este și o jurnalistă de televiziune proeminentă.

Nu este deloc lucru străin faptul că mass-media de stat din Rusia este docila şi primește adesea ordine de la Kremlin cu privire la ceea ce pot și ce nu pot publica.

„Presei pro-Kremlin i s-a interzis să menționeze rolul omului de afaceri Roman Abramovici în negocierile dintre Rusia și Ucraina. Această informație a fost confirmată redacției noastre, sub rezerva anonimatului, de către reprezentanți ai Moskva-24, TASS și un alt mare canal pro-guvernamental.”, a declarat jurnalista Sobchak.

Una dintre surse a declarat că, la 30 martie, au primit următorul ordin din partea autorităților: „Nu mai precizați că Abramovici participă la negocieri”.

Roman Abramovici interzis în presa rusă, oligarh rus Roman Abramovici
Una dintre surse a declarat că, la 30 martie, au primit următorul ordin din partea autorităților: „Nu mai precizați că Abramovici participă la negocieri”

Menționarea lui Roman Abramovici a încetat în mod evident, marți,29 martie, pe canalele media de stat ruse, în jurul orei 13.00, ora Moscovei. Oligarhul Abramovici, ai cărui bunici materni erau din Kiev, a fost implicat în discuțiile de ieri, 30 martie, de la Istanbul, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. În rapoartele occidentale, Abramovici a fost prezentat ca fiind o figură cheie în negocierile de pace, capabil să construiască punți, chiar dacă există suspiciunea că s-a implicat cu intenția de a încerca să își păstreze averea, afectată de sancțiuni.

Cu toate acestea, se pare că președintele ucrainean Volodimir Zelensky ar fi pledat pe lângă SUA pentru a nu-l sancționa datorită rolului său de intermediar. Până în acest moment, rușii au spus că Abramovici nu face parte din delegația lor oficială, dar că este implicat în negocierile cu Kievul.

Jurnalista Ostorozhno Novosti a relatat: „Interdicția de a-l menționa pe miliardar în contextul negocierilor dintre Rusia și Ucraina este confirmată de faptul că în agențiile de știri nu a existat nici măcar o singură mențiune a numelui lui Abramovici, după ora 13:00, pe 29 martie. În plus, nici în emisiunile de știri de seară de pe Canalul 1 și Rossiya 1 (principalele canale controlate de stat), unde negocierile au fost subiectul principal, nu s-a spus niciun cuvânt despre Abramovici”.

Roman Abramovici interzis în presa rusă, colaj Roman Abramovici si presedintele rus Vladimir Putin
Dezvăluirea privind eliminarea lui Abramovici din spaţiul mass-media din Rusia a fost făcută de Ksenia Sobchak, principala femeie politician de opoziție din Rusia, care este și o jurnalistă de televiziune proeminentă

Roman Abramovici și alți negociatori au fost otrăviți la începutul lunii martie

Informații recente au declarat că omul de afaceri Abramovici, împreună cu alți negociatori ucraineni au fost otrăviți la începutul lunii martie, în timpul unei călătorii la Kiev. Experții au transmis că a fost vorba de un agent de război chimic folosit în Primul Război Mondial, Cloropicrina, sau de o doză mică de Novichok.

Proprietarul lui Chelsea a avut nevoie de îngrijiri medicale la Istanbul, după ce a zburat în Turcia, de la negocierile din Ucraina. Una dintre teoriile presupusei otrăviri este că adepţii ideologiei lui Vladimir Putin au vrut să perturbe negocierile de pace și astfel să prelungească războiul. Toate acestea fiind doar o teorie, motivul rămânând obscur și neclar.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat: „Acest lucru face parte din panică informațională, din sabotajul informațional, din războiul informațional. Aceste rapoarte despre otrăvire nu sunt adevărate… este necesar să se filtreze puternic fluxul de informații”.

Analistul politic rus Konstantin Kalachev a sugerat că otrăvirea ar putea fi doar o încercare de diversiune a lui Abramovici, cu intenția de a câștiga simpatia Marii Britanii, unde interesele sale au fost afectate de sancțiunile recente. „Abramovici este o persoană flexibilă, sănătoasă și, bineînțeles, vicleană”, a spus el. „Mi-am exprimat chiar opinia că el însuși a pus în scenă presupusă otrăvire recentă de la Kiev. A apărut pe primele pagini ale ziarelor britanice, a început să arate ca și cum ar fi avut de suferit de pe urma „șoimilor” din cercul lui Vladimir Putin”.

În acest sens, miercuri, 30 martie, Kremlinul a dat ordin ca Roman Abramovici să fie interzis în presa rusă.

Adauga un comentariu