Actualitate

România a făcut precomandă pentru vaccinul împotriva SARS-CoV-2. Alexandru Rafila a vorbit despre etapele producției acestuia

Publicat: 10 aug. 2020
ALT=«Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie»
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit despre pandemia de coronavirus. Conform informațiilor furnizate de autorități, România s-a înscris pe lista țărilor care vor beneficia de vaccinul împotriva SARS-CoV-2 în momentul în care va apărea pe piață. Ministerul Sănătății a comunicat faptul că România a făcut o precomandă de zece milioane de doze. Persoanele din categoriile de risc vor fi primele cărora li se va administra. Alexandru Rafila a vorbit despre etapele producției acestui vaccin anti-coronavirus.

”Încă nu ştim ce produs va fi autorizat. Unele dintre produsele care sunt în procedură avansată de cercetare sunt în studii clinice de faza a treia şi se vor administra în cel puţin două doze, adică nu va fi suficientă o singură doză de vaccin şi vor fi necesare pentru obţinerea unei imunităţi suficiente care să se înterupă practic transmiterea epidemică, vor fi necesare două doze. Rămâne de văzut care dintre produsele care sunt candidate vor reuşi să depăşească această fază trei a studiilor clince şi vor fi autorizate de către EMA ( Agenţia Europeană a Medicamentului).

Studiile de fază trei sunt cele care se fac pe un număr mare de persoane.

Sunt câteva sunt zeci de mii de persoane la care se administrează vaccinul pentru a certifica siguranţa şi eficacitatea vaccinului!
Sunt cele două calităţi care trebuie absolut îndeplinite dacă discutăm de un vaccin. Ulterior, după ce sunt aprobate pentru utilizare aceste vaccinuri de către Agenţia Europeană a Medicamentului, urmează etapa de producţie propriu-zisă, de condiţionare a vaccinurilor şi la sfârşit primesc autorizaţia de punere pe piaţă, cea care face posibilă deja folosirea la un număr mare de persoane, dar este un dar întotdeauna, mai ales dacă discutăm de vaccinuri, fiind produse biologice, toate etapele de producţie sunt extrem de laborioase şi din cauza aceasta, nici producţia nu se face aşa, peste noapte.

Conform afirmațiilor lui Alexandru Rafila, persoanele care vor beneficia primele de vaccin sunt cele din categoriile de risc: personalul medical, persoanele vârstnice şi cele cu boli cronice

Există o dificultate mai mare sau mică pentru distribuţie până la beneficiarul final care este fiecare cetăţean din România, în special cei din categoriile de risc, persoane vârstnice, cu boli cronice, personal medical sau personalul care lucrează în alte servicii esenţiale care trebuie protejate în primul rând, împotriva acestei îmbolnăviri ca societatea să poată funcţiona în parametri normali.

Rămâne de văzut dacă aceste produse se vor administra în doză unică sau se vor administra în două doze. Sunt câteva companii care sunt mai avansate (…) Rămâne de văzut dacă aceste produse se vor administra în doză unică sau se vor administra două doze şi mai ales dacă vor putea produce un răspuns imun acceptabil, care să fie protector, mai ales la persoanele vârstnice”, a spus Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu