Prima pagină » National » România a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din Uniunea Europeană
România a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din Uniunea Europeană

România a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din Uniunea Europeană

02 apr. 2025, 23:45,
Redacția BZI în National

România a înregistrat cea mai mare rată a șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani din Uniunea Europeană, ajungând la 26,3%, potrivit datelor Eurostat publicate în decembrie 2024, informează economica.net.

Astfel, țara noastră a depășit state precum Spania și Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor a fost o problemă constantă în ultimele decenii. Informațiile sunt incluse într-un raport realizat de Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung România. Creșterea alarmantă a ratei șomajului tinerilor ridică semne de întrebare cu privire la eficiența politicilor educaționale și de integrare pe piața muncii, accentuând nevoia unor măsuri urgente pentru sprijinirea noii generații.

În 2024, în România, rata șomajului la toate categoriile de vârstă era relativă mică, de 5,7% din populația activă, puțin sub media europeană de 5,8%, și mult mai mică decât în țări ca Spania (10,6%), Grecia (9,3%), Finlanda (8,7%), Suedia (8,6%), Estonia (7,8%). O rată a șomajului mai mică regăsim în țări ca Cehia (2,6%), Polonia (2,7%) și Malta (3%.)

Însă situația este diferită în rândul tinerilor sub 25 de ani. Aici, România a devenit „campioană” europeană în decembrie 2024, cu o rată a șomajului de 26,3%, fiind urmată de țări unde șomajul este în general ridicat, precum Spania (25,2%), Suedia (23,5%) sau Grecia (22,5%), media UE a șomajului în rândul tinerilor fiind de 14,6%. Ungaria se situează imediat sub media UE, cu 14,4% din tinerii activi fiind șomeri, iar Bulgaria cu 9,6%.

Discrepanțe de gen

Analizând diferențele de gen, România reprezintă un caz aparte, deoarece rata șomajului în rândul tinerilor este aceeași atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În contrast, în Lituania, rata șomajului în rândul tinerilor era de 5,5% în rândul bărbaților, respectiv 18,6% în rândul femeilor. O situație similară se regăsește și în Grecia, unde șomajul în rândul tinerilor afectează 19,9% dintre bărbați și 26,3% dintre femei. La polul opus, în Luxemburg și Belgia, rata șomajului este mai ridicată în rândul bărbaților tineri decât al femeilor, atingând 24,7% față de 17,7% în Luxemburg și 19,6% față de 14,9% în Belgia.
Egalitatea între femeile tinere și bărbații tineri în fața șomajului în România nu este un motiv de bucurie, cum nici rata foarte mare de șomaj în rândul tinerilor nu este. Actualmente, rata șomajului în rândul tinerilor din România a ajuns să depășească nivelul european din 2013, în plină criză euro.

România a avut mereu o rată ridicată a șomajului în rândul tinerilor, depășind media UE încă din 2007, când a devenit țară membră. Totuși, este pentru prima dată când România este pe primul loc, țările cele mai grav afectate de șomajul tinerilor fiind în general Spania, Grecia, și Italia, dar unde situația tinerilor s-a ameliorat progresiv. Polonia s-a confruntat și ea cu această problemă până prin 2014, când rata a scăzut sub media UE. În comparație, Germania a avut mereu o rată inferioară mediei europene.

Un alt record negativ

România are rezultate foarte slabe și la indicatorul NEET, care arată procentul de tineri sub 29 de ani care nu sunt nici angajați nici înscriși în educație, având cea mai mare rată din UE în 2024 (19,4%), comparativ cu media europeană de 11%.

Cifrele arată că este nevoie de o politică socială și economică la nivel național special dedicată tinerilor, care să adreseze atât problemele de abandon școlar și de calitate a învățământului, introducând măsuri de susținere financiară a elevilor și cadrelor didactice acolo unde este nevoie, cât și problemele de competențe și „angajabilitate” a tinerilor, adaptând programa școlară la nevoile pieței muncii. În paralel, este nevoie și de o campanie de comunicare publică care să combată reticența angajatorilor de a recruta tineri sub 25 de ani.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vestea momentului despre Klaus Schwab. Este investigat! Nu mai e șef la Forumul Economic Mondial
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Creatura letală, de dimensiuni neobișnuite, a ajuns în mijlocul oamenilor și a produs panică. VIDEO
Playtech.ro
Primești 500 de lei de la stat dacă lași iarba să crească. Românii cu livezi nu știu de acest ajutor
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`