Actualitate

România are lege anti-speculă, dar nimeni nu o folosește. Niciun supermarket nu a fost amendat

Publicat: 17 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
România are lege anti-speculă dar nimeni nu o folosește. Niciun supermarket nu a fost amendat
România are lege anti-speculă, dar nicio instituție nu o pune în practică

Poate părea fabulos, dar România are, de patru luni, lege anti-speculă. Culmea situaţiei vine din faptul că legea există pe hârtie, dar niciun supermarket nu a fost amendat până acum pe această speță.

Asta în condiţiile în care există o speculă pe piața alimentelor, iar acest lucru este spus chiar de oamenii angajați în domeniu. Prețurile au crescut considerabil la toate alimentele și la  toate producele esențiale pentru români.

România are lege anti-speculă

România este prima din Uniunea Europeană care are o lege anti-speculă. Totul ar fi foarte bun dacă legea care a fost adoptată printr-o ordonanță ar fi și aplicată în realitate. Statul român îşi demonstrează neputința prin faptul că nu a aplicat nicio amendă pe această lege. Așadar, prin starea dormitivă, statul transmite un mesaj de încurajare a speculei, nicidecum de a descuraja fenomenul care ia amploare în țară:

Sunt mai multe situații în care aceste amenzi pot fi aplicate. Așadar, dacă există o stare de alertă, urgență, război, asediu sau alte situații de criză, statul român poate interveni pe piață pentru a mai domoli prețurile care cresc simţitor. Legea mai poate fi aplicată și în contextul unei mobilizări parţiale, sau generale a forțelor armate.

La capitolul organelor competente să aplice aceste amenzi regăsim instituții precum ANPC, Consiliul Concurenței sau ANAF. Amenzile teoretice sunt destul de mari, şi i-ar putea speria pe cei care fac astfel de lucruri. Vorbim despre un minim de 50.000 și un maxim de 500.000 de lei pentru firme și de o sumă de 5.500 cu un maxim de 11.000 pentru persoanele fizice.

Specula există și este confirmată în mod oficial de către marele lanțuri de supermarketuri

Specula există şi în aceste zile negre pentru economie este o unealtă intens aplicată de lanţul de distribuție. O recunosc oficialii supermarketurilor care aruncă vina pe producătorii care majorează, în viziunea lor, nejustificat prețurile. În schimb, producătorii pasează responsabilitatea pe războiul din Ucraina spunând că toate s-au scumpit în ultima perioadă. Aceștia au arătat că prețul energiei a crescut considerabil, iar materiile prime sunt mult mai scumpe decât în urmă cu câteva luni. Producătorii își îndreaptă privirea și către statul român care nu face destule lucruri pentru a ajuta menţinerea unui nivel corect de prețuri.

Una peste alta, la nivel național se observă o creștere a prețurilor produselor. Analiștii, dar și agricultorii susțin că scumpirile vor continua și în perioada care urmează. Aceștia vorbeşte despre majorări chiar și cu 40% a prețului la carne sau la alte alimente. Luând în calcul și prețurile la energie, românii vor avea o iarnă extrem de grea, poate cea mai grea din ultimii zeci de ani. Așadar, legea anti-speculă ar trebui să fie aplicată pentru a veni în ajutorul românilor care au aceleași salarii/pensii, dar au costuri duble comparativ cu un an în urmă.

Adauga un comentariu