Prima pagină » Actualitate » România nu a activat mecanismul de protecție a UE pentru inundații! Ce mai așteaptă Guvernul?

România nu a activat mecanismul de protecție a UE pentru inundații! Ce mai așteaptă Guvernul?

02 iun. 2025, 11:03,
Redacția BZI în Actualitate

România este inactivă în ceea ce privește activarea mecanismului de protecție a UE pentru inundații. Guvernul României așteaptă, probabil, vreo minune! Faptul că oficialii guvernamentali nu au activat mecanismul este de o incompetență care nu poate fi explicată!

În schimb Uniunea Europeană a trimis deja sute de milioane de euro pentru țări precum Austria, Cehia, țări care au activat de urgență mecanismul. Până și Republica Moldova a primit bani din UE deși nu este țară membră. Însă în contextul tragediei de la Salina Praid, statul român nu este doar inactiv ci și complice.

România nu a activat mecanismul de protecție a UE pentru inundații!

Guvernul României dovedește, încă o dată, că este complet rupt de realitate și incapabil să gestioneze situații de criză. În timp ce Salina Praid se confruntă cu un pericol iminent de prăbușire din cauza infiltrațiilor masive de apă, iar zeci de localități din județul Covasna sunt afectate de viituri devastatoare, autoritățile de la București preferă să stea cu mâinile în sân. Deși Uniunea Europeană pune la dispoziție mecanisme clare de sprijin pentru astfel de catastrofe, România nu a cerut nimic. Zero. Nimic.

Acest refuz de a acționa nu e doar o dovadă de indolență, ci o palmă dată cetățenilor care așteaptă ajutor real din partea statului. Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a fost cel care a tras un semnal de alarmă la Bruxelles. A luat legătura direct cu comisara europeană pentru Ajutor Umanitar și gestionarea crizelor, Hadja Lahbib, care a confirmat că România nici măcar nu a cerut activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene – un instrument creat special pentru intervenții rapide în caz de dezastre.

Într-un răspuns oficial, comisara a precizat că Centrul European de Răspuns la Urgență (ERCC) a fost în contact permanent cu autoritățile române încă de la izbucnirea crizei. Însă ajutorul european nu poate fi oferit decât dacă statul afectat îl cere. Iar România, condusă de un guvern care pare paralizat în fața realității, n-a mișcat un deget.

Guvernul trădător al României nu este capabil să conducă țara

Guvernul trădător al României nu este capabil să conducă această țară. Aceștia ar trebui să plece de urgență din fruntea țării. Suntem conduși numai de trădători de neam și patrie, trădători cărora nu le pasă de bunăstarea românilor. Este greu de înțeles cum, într-o țară care se confruntă an de an cu inundații, alunecări de teren și alte calamități naturale, guvernanții nu sunt în stare nici măcar să trimită o solicitare oficială de ajutor. În loc să pună în mișcare mecanismele europene, în loc să protejeze oamenii și patrimoniul, preferă să tacă și să spere că natura se oprește singură.

Această inacțiune nu mai poate fi pusă pe seama neglijenței. Este, pur și simplu, o demonstrație de incompetență crasă. De un autism administrativ care poate costa vieți și poate distruge definitiv patrimoniul natural și economic al unor comunități întregi. Dacă statul român nu este în stare să ceară ajutor nici când pământul se rupe sub picioare, atunci de ce mai există acest stat? Ce rost mai are o guvernare care refuză să-și apere propriii cetățeni?

Comisia Europeană a transmis clar că este gata să intervină. Dar România tace. O tăcere care ustură, care trădează nepăsare și care, mai devreme sau mai târziu, se va întoarce împotriva celor care azi ignoră cu seninătate avertismentele. Ar fi trebuit ca România să fi activat mecanismul de protecție a UE pentru inundații.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Afacerea cu care Alina și Alex au dat lovitura. Un clip postat pe TikTok le-a adus mii de comenzi
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
De la relaxare la revoltă: turiștii români, tot mai nemulțumiți de sejururile în Bulgaria
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Doliu URIAȘ! A MURIT Iliescu în urmă cu puțin timp....România este în STARE DE ȘOC
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025