Prima pagină » National » România va avea două noi fabrici de profile de lemn compozit. Investiții de peste 15 milioane de lei
România va avea două noi fabrici de profile de lemn compozit. Investiții de peste 15 milioane de lei

România va avea două noi fabrici de profile de lemn compozit. Investiții de peste 15 milioane de lei

22 mart. 2023, 13:20,
în National

Două noi fabrici de profile de lemn compozit se vor construi în România, în două localități diferite, în urma unor investiții de peste 15 milioane de lei.

După investiția de două milioane de euro în dublarea capacității de producție a fabricii din Buzău, Bencomp, cel mai mare producător de profile de lemn compozit (WPC) din România, va investi în 2023 într-o nouă fabrică la Arad. Valoarea investiției în noua unitate de făină și brichete din lemn de la Arad este estimată la 10.010.766 lei (peste două milioane de euro).

De asemenea, continuă investițiile la fabrica Bencomp din Buzău, unde, datorită majorării capacității de producție de profile din lemn compozit, echipa va crește, ajungând la 100 persoane. Pentru acest an sunt programate la fabrica din Buzău investiții de aproximativ 300.700 lei în noi utilaje, energie verde, creare de noi locuri de muncă.

În prezent, la fabrica din Buzău se produc lunar peste 300 de tone de profile din lemn compozit, pentru care se utilizează peste 270 tone de deșeuri din lemn și din mase plastice. La acestea se adaugă aprox. 10% aditivi care potențează calitățile naturale ale lemnului și pe cele de durabilitate ale plasticului. Datorită valorificării deșeurilor, produsele sunt sustenabile și ecologice, mai rezistente și mai ușor de întreținut în timp decât lemnul clasic.

Compania este principalul exportator din Europa Centrală și de Sud-Est de profile din lemn compozit și apreciază că poziția sa se va consolida odată cu finalizarea celor două investiții majore.

O nouă investiție în 2024, la Buzău

În 2024, compania dorește să intre pe piața ușilor de lemn compozit, devenind astfel primul producător din țară. Fabrica se va construi la Buzău în urma unei investiții de 5.500.627 de lei. “Producția de uși va satisface o altă nevoie de reciclare, cea a deșeurilor de PVC, un material care în mare parte ajunge în prezent la groapa de gunoi”, spune Cristina Isabela Bene, acționar majoritar al companiei.

„Bencomp e lider încă din anul 2012 datorită calității produselor și a investițiilor constante pe care le realizează în modernizarea și diversificarea producției. Printre provocările majore cu care ne confruntăm se numără cererea de materiale reciclate tot mai mare și oferta (disponibilul) nesatisfăcătoare, astfel că prețurile au crescut semnificativ. La acestea se adaugă și scumpirile energiei electrice și a aditivilor, etc. Ca urmare, provocarea cea mai mare a fost și este să mențină un ritm constant de aprovizionare cu materii prime care să-i asigure continuitate în producție. Am avut scurte perioade cu sincope în aprovizionare, dar prin efortul susținut al întregii echipe, furnizarea comenzilor către clientii noștri nu a fost afectată”, declară Cristina Isabela Bene.

Colectarea selectivă

Vânzările companiei au crescut constant, tot mai mulți clienți apreciind avantajele utilizării profilelor din lemn compozit fabricate la Buzău, adaugă Cristina Isabela Bene. Aceasta punctează că este nevoie urgentă de creșterea gradului de conștientizare a populației pentru reciclarea selectivă. Cu atât mai mult cu cât folosirea acestui produs revoluționar contribuie la salvarea pădurilor autohtone prin crearea unor produse ecologice mai rezistente și mai ușor de întreținut în timp decât lemnul clasic.

Bencomp a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aprox. 28,8 milioane de lei. Pentru 2023, compania estimează o creştere a vânzărilor cu 18% faţă de anul precedent, până la nivelul de 34 milioane de lei.

Profilele din lemn compozit produse la fabrica BENCOMP din Buzău sunt exportate în Bulgaria, Republica Moldova, Belgia, Spania, Anglia, Grecia, Ungaria, Qatar, Italia și Franța. Compania este cel mai mare producător de profile WPC din Sud-Estul Europei şi din zona Balcanică. Clienții companiei activează în principal în construcții, HORECA și comerț. Compania are o rețea extinsă de distribuție, formată din revânzători (marile depozite de materiale de construcții, DIY) și colaborări cu arhitecți și ingineri constructori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`