Actualitate

Românii aruncă la gunoi alimente care valorează miliarde de euro. Asta în plină criză alimentară

Publicat: 20 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Românii aruncă la gunoi alimente care valorează miliarde de euro. Asta în plină criză alimentară
Alimentele aruncate la gunoi de către Români valorează 4 miliarde de dolari

Criza alimentară pare că nu îi sperie pe românii care aruncă la gunoi alimente în valoare de miliarde de euro. O statistică sumbră arată că risipa din România este în puternic contrast cu sărăcia. Multă sărăcie, și foarte multă risipă.

ONU avertizează că omenirea va traversa o criză alimentară mondială în contextul războiului din Ucraina. Vor fi mai puține cereale pe piață pentru că Ucraina are milioane de tone blocate în țară, în lipsa posibilității exportului.

Românii aruncă la gunoi alimente de miliarde de euro

Probabil majoritatea românilor au lăsat un măr sau o pâine să se învechească. Coraborate, românii aruncă la gunoi miliarde de euro în alimente. În cifre, specialiștii menţionează că sunt peste 2 milioane de tone care au luat drumul coșului de gunoi. În acest context, un român care cumpără 4 plase de la supermarket ajunge acasă cu doar o plasă. Statistica este valabilă pentru 1 an de zile. În bani, plasa lipsă s-ar traduce în pierderi de 200 de euro pentru fiecare român în 365 de zile.

„Aruncăm în România peste două milioane de tone de alimente, în contextul în care 24% din populaţia României trăieşte în sărăcie”, spune Raluca Fişer, preşedinta Asociaţiei Green Revolution.

Sunt mai multe cauze pentru care românii aruncă bani la gunoi. Specialiștii consideră că suntem obişnuiţi să facem cumpărături în exces şi că alocam 26% din bugetul lunar doar pentru alimente şi băuturi fără alcool. La polul opus se află media europeană care este de 13%. Psihoterapeutul Constantin Cornea susţine că totul e mai complex decât pare la prima vedere. De exemplu acest comportament poate ascunde o tulburare compulsivă, o stare de depresie sau o stare anxioasă.

Criza alimentară mondială ar putea să schimbe obiceiul românilor

Cu un război pe continent, Europa pare să înceapă să resimtă din plin lipsa alimentelor de pe rafturi. De exemplu în Germania, un litru de ulei costa 6 euro, iar supermarketurile au stabilit o raţionalizare a acestuia. În contextul în care criza alimentară mondială este incă la început, aceasta nu se simte în mod evident în România. Totuşi, românii și-ar putea schimba obiceiurile în momentul în care prețul la alimente va fi extrem de ridicat. Producătorii de carne de porc spuneau, de exemplu, că prețul cărnii ar putea să se scumpească şi cu 40%. Aceștia au subliniat că dacă nu vor face scumpiri vor da faliment:

„Dacă nu se scumpeşte carnea cu 25-40%, complexurile de porci vor închide şi vor falimenta. Trebuie să creştem preţurile, nu avem cum. Cheltuielile cu furajarea reprezintă 75-80% din cheltuielile de furajare a porcului”, spune Dimitrie Muscă, producător agricol.

Desigur, toate scumpirile au mai multe cauze, dar cea principală este războiul din Ucraina. Rusia, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale, are parte de restricții de export, iar acest lucru a dus la decizia autorităților de la Kremlin de a interzice ieșirea din țară a cerealelor sale. Nici situația din Ucraina care este în topul exportatorilor, nu este una mai bună. Ucraina are toate porturile de la Marea Neagră blocate.

Așadar, în acest context, poate că românii nu ar trebui să arunce la gunoi alimente în valoare de miliarde de euro.

Comentarii
  • da , așa este ! în special cei cu salariul minim pe economie aruncă alimente ! mari mâncători de rahat mai sunteți !

Adauga un comentariu