Actualitate

Războiul din Ucraina poate insemna o criză alimentară mondială

Publicat: 19 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Războiul din Ucraina poate insemna o criză alimentară mondială
Criza alimentară mondială s-ar putea întinde pe ani de zile

Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea cauza penurie de alimente la nivel mondial în lunile următoare, ceea ce inseamnă o criză alimentară mondială, a avertizat ONU. Sunt zeci de milioane de tone de cereale care așteaptă să fie exportate. Totuși, infrastructura lovită de război este o problemă reală.

Ucraina are toate porturile la Marea Neagră blocate de către trupele rusești. Ucraina este printre cei mai importanți exportatori de cereale din lume și, in aceste momente exportă prin România.

Războiul din Ucraina va duce la o criză alimentară mondială

Secretarul general Antonio Guterres a declarat că războiul a agravat insecuritatea alimentară în țările mai sărace din cauza creșterii prețurilor. Criza alimentară mondială generată de războiul din Ucraina s-ar intinde pe mai mulți ani. Lumea s-ar putea confrunta cu foamete care durează ani de zile dacă exporturile ucrainene nu sunt restabilite la nivelurile de dinainte de război, a adăugat el.

Conflictul a întrerupt livrările din porturile Ucrainei, care exportau cândva cantități mari de ulei de floarea soarelui, precum și cereale precum porumb și grâu. Acest lucru a redus oferta globală și a făcut ca prețul alternativelor să crească. Prețurile la alimente la nivel mondial sunt cu aproape 30% mai mari decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ONU. Vorbind la New York miercuri, Guterres a spus că conflictul „amenință să arunce zeci de milioane de oameni în insecuritate alimentară, urmată de malnutriție, foamete în masă și foamete”.

„Există suficientă hrană în lumea noastră acum dacă acționăm împreună. Dar dacă nu rezolvăm această problemă astăzi, ne confruntăm cu spectrul penuriei globale de alimente în următoarele luni”, a adăugat el.

El a avertizat că nu există o soluție eficientă la criza alimentară fără reintegrarea producției alimentare a Ucrainei, precum și a îngrășământului produs de Rusia și Belarus, pe piața globală. In conditiile in care Rusia a sistat exportul de cereale.

Zeci de milioane de tone de cereale blocate in Ucraina

Guterres a mai spus că este în „contact intens” cu Rusia și Ucraina, precum și cu SUA și UE, într-un efort de a restabili exporturile de alimente la niveluri normale.

„Implicațiile complexe de securitate, economice și financiare necesită bunăvoință din toate părțile”, a spus el.

Comentariile sale au venit în aceeași zi în care Banca Mondială a anunțat finanțare suplimentară în valoare de 12 miliarde de dolari (9,7 miliarde de lire sterline) pentru proiecte care abordează insecuritatea alimentară. Mutarea va aduce suma totală disponibilă pentru astfel de proiecte la peste 30 de miliarde de lire sterline în următoarele 15 luni.

Rusia și Ucraina produc 30% din aprovizionarea mondială cu grâu și – înainte de război – Ucraina era văzută drept coșul de pâine al lumii, exportând 4,5 milioane de tone de produse agricole pe lună prin porturile sale. Dar de când Rusia și-a lansat invazia în februarie, exporturile s-au prăbușit și prețurile au crescut vertiginos. Au urcat și mai mult după ce India a interzis exporturile de grâu sâmbătă. ONU spune că aproximativ 20 de milioane de tone de cereale sunt în prezent blocate în Ucraina din recolta anterioară, ceea ce, dacă va fi eliberat, ar putea reduce presiunea asupra piețelor globale.

Așadar, războiul din Ucraina înseamnă o criză alimentară mondială, iar statele occidentale ar trebui să depună eforturi mai mari pentru a încheia un acord de pace între cele două forțe beligerante.

Adauga un comentariu