În supermarketuri, prețurile variază mult în funcție de tipul de produs. De exemplu, în supermarketuri, cotletul fără os costă în jur de 17,90 lei/kg, iar spata porcină este la 15,90 lei/kg, carnea tocată este la 19,35 lei/kg, iar pulpa fără os la 23,89 lei/kg. Pentru cei care preferă gustul autentic, de la țară, prețurile pot fi semnificativ mai mari la produsele locale. Cotletul fără os oferit de producători este cotat la aproximativ 40 lei/kg, iar carnea măcinată se vinde la 25-30 lei/kg, în funcție de zonă și calitatea porcului. Pe partea de mezeluri tradiționale, cârnații afumați de casă pot ajunge între 45 și 65 lei/kg, iar toba sau caltaboșul variază între 40 și 55 lei/kg, în funcție de rețetă, precizează capital.ro.

Când vine vorba de produsele grase de porc, slănina de pus la sare este scoasă la vânzare de unii producători la 35 lei/kg, iar slănina de topit la 27 lei/kg, conform unor rapoarte agricole. De asemenea, untura (din slănină) poate fi o opțiune pentru cei care pregătesc jumări acasă: un produs comercial de 500 g este vândut la 17,27 lei, un echivalent de peste 34 lei/kg. Sunt deja români care rezervă porci cu câteva luni înainte de Crăciun, plătind avansuri, tocmai pentru a evita scumpirile dinainte de sărbători.

Avertisment pentru românii care cumpără porc de Crăciun

România se confruntă în prezent cu mai multe boli transmisibile, printre care pesta porcină africană, rabia, variola ovină și boala limbii albastre, precizează romaniatv.net. Românii sunt avertizați să fie atenți de unde își cumpără carnea de porc pentru Crăciun deoarece există numeroase riscuri. ANSVSA avertizează că bolile transmisibile ale animalelor pot avea consecințe grave, atât economice cât și sanitare, afectând sectorul zootehnic, industria alimentară și, în unele cazuri, sănătatea publică. Pentru a limita răspândirea bolilor, ANSVSA a intensificat controalele la nivel național, verificând transporturile de animale, exploatațiile comerciale și gospodăriile individuale.

ANSVSA solicită respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare și transmite următoarele recomandări:

  • Nu cumpăraţi sau vindeţi animale fără documente legale.
  • Nu transportaţi animale cu mijloace neautorizate sau nedezinfectate.
  • Notificaţi medicul veterinar la orice suspiciune de boală.
  • Respectaţi restricţiile de mişcare în zonele cu focare.

Românii deja se gândesc la masa de sărbători și plătesc din timp avans pentru porcul de Crăciun. Cetățenii sunt sfătuiți să fie atenți de unde cumpără carnea pentru că de la începutul lunii octombrie au fost depistate mai multe focare de pestă porcină.

Cert este că românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare pentru masa de Crăciun și să fie atenți de unde cumpără carnea de porc. Există diferențe de prețuri considerabile la carnea vândută de producătorii locali și cea din supermarketuri.