Românii pot recicla telefoanele vechi! Puțini cetățeni știu asta, iar majoritatea preferă să arunce la gunoi telefoanele pe care nu le mai folosesc. Reciclarea telefoanelor vechi în România este o practică rară, însă există centre care se ocupă cu colectarea corectă a acestora. Iată unde pot fi duse dispozitivele uzate.
Românii pot recicla telefoanele vechi!
Românii trebuie să știe că dacă au un telefon vechi în casă, îl pot duce la centrele de reciclare dedicate dispozitivelor mobile uzate. Telefoanele mobile conțin materiale valoroase, dar și substanțe toxice care trebuie gestionate corespunzător. Din păcate, la nivel național, dar și la nivel european, rata de reciclare a telefoanelor mobile este extrem de scăzută, ajungând la doar 5%. Restul dispozitivelor ajung să fie uitate în sertare, fie ajung la gunoi.
Reciclarea telefoanelor mobile este importantă nu doar pentru protejarea mediului, dar și pentru economisirea resurselor naturale pentru că metalele prețioase din telefoane pot fi extrase și reutilizate. Există mai multe modalități prin care românii pot recicla un telefon vechi. În multe magazine de electronice și la operatorii de telefonie mobilă se pot preda telefoanele uzate pentru reciclare. De asemenea, mulți dintre operatorii de telefonie mobilă oferă beneficii pentru clienți, precum reduceri sau vouchere, în cadrul programelor de reciclare. La magazinele de electronice, există principii precum „unu la unu”, care stipulează că, la achiziționarea unui telefon nou, magazinul trebuie să accepte un dispozitiv vechi de același tip pentru reciclare. Totodată, telefoanele mobile vechi pot fi duse la centrele de colectare a deșeurilor electronice (DEEE).
Posesorii de telefoane mobile trebuie să mai știe că o lege care va intra în vigoare la nivel european vizează așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Normele clarifică obligațiile producătorilor de a repara bunurile și încurajează consumatorii să prelungească ciclul de viață al produselor prin repararea acestora. Producătorul va fi obligat să repare produsul la un preț rezonabil și într-un termen rezonabil după expirarea perioadei de garanție legală. Consumatorii vor avea acces la piese de schimb, instrumente și informații despre modul în care pot repara produsele. De asemenea, platformele online vor ajuta consumatorii să găsească ateliere locale de reparații și magazine care comercializează produse recondiționate.
Telefoanele vechi care valorează o mică avere
Telefoanele din vremea de odinioară au ajuns să fie la mare căutare printre colecționari. De exemplu, telefoanele vechi publice, care existau cândva pe stradă, au ajuns să coste o mică avere. Colecționarii oferă sume mari celor care dețin telefoane publice. Aceștia sunt dispuși să dea chiar și 6.500 de lei pe o singură bucată. Pe Internet circulă mai multe anunțuri prin care colecționarii vor să ofere sume mari de bani celor care au telefoanele de altădată.
„Au fost duse la fier vechi și distruse. Sunt rare. Doar unde au fost prin instituțiile publice ar mai fi.”, a scris un internaut.
Telefoanele publice care în trecut erau montate pe stradă au ajuns să fie căutate de colecționari, iar mulți sunt dispuși să ofere sume impresionate pentru dispozitivele de altădată. Românii trebuie să mai știe că pot recicla telefoanele vechi. Cetățenii sunt sfătuiți să nu arunce dispozitivele mobile uzate la gunoi, ci să le ducă la centrele de colectare a deșeurilor electronice.