International

Românii vor plăti cu 55 de lire mai mult pentru viza în Marea Britanie

Publicat: 15 ian. 2021
Potrivit ministerului român, este vorba de reducerea de 55 de lire aplicată de autorităţile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă din anumite ţări, România nefiind inclusă printre acestea.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a semnalat diferenţa de taxe pentru viza ce permite dreptul la muncă pe teritoriul Regatului Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european şi „a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”, arată un comunicat al MAE.

Potrivit ministerului român, este vorba de reducerea de 55 de lire aplicată de autorităţile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă din anumite ţări, România nefiind inclusă printre acestea.

Respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”, explică ministerul român.

MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).

MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeaşi situaţie juridică regăsindu-se şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.

Începând cu acest an, cetăţenii Uniunii Europene care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să solicite o viză în acest sens şi să îndeplinească o serie de condiţii speciale, intrate în vigoare după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma Guvernului britanic, gov.uk.

Avionul cu infractori români a ajuns din Marea Britanie: „Toți venim de la pușcărie”

Un avion cu 30 de români care au fost condamnați în Marea Britanie pentru diferite fapte a aterizat pe Aeroportul Otopeni. Cei mai mulți spun că au ajuns în închisoarile englezilor pentru mici infracțiuni.

„Ne-a rămas toate actele acolo, la Anglia: certificatul de naștere, buletinul de identitate, o brățară de aur, un telefon, un ceas. Nu mi-au mai dat nimic”, a spus revoltat un român, proaspăt ajuns în terminalul Sosiri al Aeroportului Otopeni.

Întrebat cum a ajuns în situația de a fi trimis cu forța în România acesta a spus senin: „Păi ce să se întâmple? Am furat și am plecat la pușcărie. Ce? Din închisoare vin”.

„Toți venim de la pușcărie. Acolo de când ‘a intrat’ în Brexit fug câinii cu covrigi în coadă. Pun pe toată lumea acasă. Pe cine îl prinde îl trimite acasă”, a spus un alt român sosit cu „avionul condamnaților”.

Marea Britanie ne returnează infractorii

După încheierea oficială a Brexitului, Marea Britanie a decis că nu va mai ține infractorii de origine poloneză și română în închisorile britanice. 30 de pasageri ai avionului sunt infractori și criminali condamnați. Ei au fost până acum închiși în Marea Britanie, care a decis să îi trimită spre țările de origine.

Românii şi polonezii sunt primii care vor părăsi penitenciarele din Marea Britanie.

Adauga un comentariu