National

Românii vor primi bani în plus de la stat! Vezi care sunt condițiile

Publicat: 21 iul. 2020
Românii vor primi bani în plus de la stat! Vezi care sunt condițiile
Românii vor primi bani în plus de la stat! Vezi care sunt condițiile

Românii vor primi bani în plus de la stat! Vezi care sunt condițiile. În calitate de primă cameră sesizată, Senatul a adoptat marți, un proiect de lege conform căruia cuantumul indemnizației de șomaj crește de la 75% la 100% din valoarea indicatorului social de referință.
În cazul în care legea va trece și de Camera Deputaților, forul decizional, s-ar putea majora sprijinul pentru șomaj cu 125 de lei.

Modificări favorabile. Românii vor primi bani în plus de la stat! Vezi care sunt condițiile

Potrivit legii care a primit aprobarea Senatului, indemnizația de șomaj s-ar putea calcula lând în considerare 100% din valoarea indicatorul social de referintă (500 lei), în vigoare la data stabilirii drepturilor acestora şi nu de 75% din valoarea ISR, cum se calculează în prezent.

Totodată, conform modificărilor aduse, un angajat cu salariu minim pe economie, care are cel puțin 20 de ani vechime, care se află în șomaj, va primi 211 lei în plus la indemnizatia de şomaj, adică un total de 711 lei în comparatie cu suma de 586 lei calculată potrivit prevederilor în vigoare.

Sprijinul pentru șomaj s-ar putea mări cu 125 de lei

În momentul de față, indemnizația de şomaj este calculată luând în considerate valoarea indicatorului social de referinlă (ISR), veniturile persoanei asigurate pentru şomaj şi stagiul de cotizare la sistemul de asigurări de şomaj.

Astfel, această indemnizație se va majora dacă șomerul a contribuit la sistemul de asigurări de șomaj pentru o perioadă de cel puțin trei ani. Modul de calcul al cuantumului indemnizațiilor de şomaj este 75% din ISR, în cuantum de 375 lei, la care se adaugă un procent proportional vechimii in muncă, sumă calculată raportat la salariul mediu brut de pe ultimele 12 luni.
Un proiect al fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, Monitorul Social, a lansat un infografic despre evoluţia în timp a valorii indemnizaţiei de şomaj în România.

”Este de aşteptat ca în contextul creat de pandemia de COVID-19, numărul şomerilor să crească în viitorul apropiat. Pe data de 11 mai 2020, Ministerul Muncii raporta deja un număr de 337.593 de contracte individuale de muncă încetate, iar tendinţa este în creştere. O bună parte din cei ale căror contracte de muncă au încetat vor intra în şomaj. Ce fel de protecţie socială le oferă România şomerilor?”, au declarat reprezentanţii Monitorului Social.

Care sunt beneficiarii de șomaj din România

Beneficiari ai indemnizației de șomaj sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situații:

a) au devenit șomeri

b) nu au putut ocupa loc de muncă după absolvirea unei instituții de învățământ sau după satisfacerea stagiului militar;

c) ocupă un loc de munca și, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;

d) au obținut statutul de refugiat sau altă formă de protecție internaționala, conform legii;

e) cetățeni străini sau apatrizi care au fost încadrați în munca sau au realizat venituri în România, conform legii;

f) nu au putut ocupa loc de munca după repatriere sau după eliberarea din detenție.

Adauga un comentariu