Magazin

Românul joacă, cazinoul câștigă: Cum îi atrag operatorii pe jucători

Publicat: 17 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Românul joacă cazinoul câștigă Cum îi atrag operatorii pe jucători

Dependența de jocuri de noroc este o boală tratabilă, însă una care necesită, de cele mai multe ori, ajutor specializat pentru a o gestiona. Peste 100.000 de români suferă de această adicție.

Să fie clar: nimeni nu îi pune nimănui pistolul la tâmplă ca să meargă într-un cazinou. Mai mult, operatorii au campanii de responsabilizare, prin care le prezintă jucătorilor pericolul la care se expun. Cu toate acestea, uneori se ajunge la situații tragice. 

Kanal D a prezentat povestea unui tânăr căruia realizatorii reportajului i-au spus „Andrei”. În numai patru luni, el a strâns datorii de 15.000 de euro la păcănele, într-o agenție stradală. În câțiva ani, la datorii s-au mai adăugat alte 50.000 de euro. A cheltuit toți banii familiei și s-a împrumutat la cămătari.

Un câștig mic declanșează totul

„Mi-a plăcut atmosfera. Mi s-a părut tare să câștig bani doar apăsând niște butoane. Un câștig mic m-a făcut să mă gândesc că mă pot îmbogăți. Mă duceam acolo zi de zi, chiar de două ori pe zi. Dacă eram supărat sau neliniștit acolo îmi găseam remediul. Uitam de griji, de probleme, de stres, de orice. Adormeam cu jocurile de noroc în gând”, a povestit „Andrei”. 

A pierdut tot: familia, iubita, prietenii care îl ocoleau pentru că le cerea bani. „Voiam să mă omor, voiam să sar cu mașina de pe pod”, a mărturisit tânărul.

 „Dacă câștigul este net peste suma jucată, tânărul se află într-o poziție vulnerabilă. Foarte puțini tineri știu exact cât au pierdut. Niciodată nu și-au făcut socoteala cât au pierdut. În schimb, știu foarte bine cât au câștigat. Este mai rău decât un drog”, spun psihologii, care au și o explicație: lumina, sunetele, atmosfera, totul într-o agenție de jocuri de noroc e gândit să te țină captiv.

Dezvăluirile psihologilor au fost confirmate de Sorin Constantinescu, unul dintre experții din industria de gambling: „În sala de joc mereu se întâmplă ceva sau se aude ceva. Există posibilitatea de a câștiga Jackpot, sunt câștiguri ipotetice mari. Nu există sală în care pătrunde lumina naturală, clientul nu trebuie să perceapă diferența dintre zi și noapte, ca să nu realizeze cât timp a petrecut în fața aparatului. Nu sunt ceasuri, nu sunt oglinzi ca să îți vezi fața obosită”.

Inclusiv parfumul e ales special ca să te atragă. Sunt firme specializate pe parfumuri pentru agenții de păcănele și cazinouri. Desigur, aceste tehnici nu există și într-un online casino

Jocurile de noroc sunt matematică

Portretul robot al jucătorului dependent este următorul: se ferește de cunoștințe, când îi sună telefonul fuge la toaletă sau afară ca să nu se audă sunetele specifice. Înainte să intre în agenție, majoritatea se uită circumspecți în stânga și în dreapta, ca nu cumva să fie observați de cineva cunoscut. Își minte familia, se minte pe el însuși când își spune: „lasă că o să fie bine”.

În 30 de minute, echipa de filmare de la Kanal D a numărat 20 cetățeni care au intrat într-o agenție de păcănele dintr-un cartier sărac.

În loc de încheiere, prezentăm tot o declarație a lui Sorin Constantinescu: „La jocuri de noroc nu există, pe termen lung, dacă joci frecvent, să ieși pe plus. Jocurile de noroc sunt matematică, probabilistică, iar matematica este în favoarea organizatorului”.

Adauga un comentariu