Din 3 martie și până pe 19 aprilie 2025, suntem în Postul Paștelui, o perioadă în care mulți creștini aleg să se abțină de la anumite produse alimentare și se îndreaptă mai mult spre rugăciune. Așa cum arată cutuma religioasă, în cea mai aspră perioadă a anului nu se consumă anumite produse, precum: carne, lactate, ouă, dar și produsele derivate din acestea.
Tocmai de aceea, românii sunt interesați să știe cât costă un burger vegetarian, o ciorbă de legume sau un meniu chinezesc.
Cât costă un burger vegetarian în Postul Paștelui 2025
În Postul Paștelui, mulți creștini aleg să se abțină de la anumite produse, precum: carne, lactate, ouă, dar și produsele derivate din acestea. În acest post vor exista doar 2 dezlegări la pește.
Tocmai de aceea, oamenii sunt interesați ce prețuri sunt practicate în localuri, supermarketuri sau de un burger vegetarian, o ciorbă de legume sau un meniu chinezesc. Toate acestea sunt produse care pot fi consumate de cei care țin post, atât acasă, cât și în oraș.
Cei care vor să ia masa acasă, în oraș sau la birou, pot opta pentru diverse mâncăruri de post. Printre acestea se numără și burgerul vegetarian. O porție costă între 45 și 55 de lei. Pentru un meniu chinezesc, un client plătește, în medie, 36 de lei. O ciorbă de legume costă 20 de lei.
Cei care vor să consume mâncăruri de post le pot prepara direct acasă. În piețe, clienții vor găsi legume și fructe proaspete din care pot fi preparate mâncăruri delicioase. Pentru un kilogram de ceapă, un client plătește 5 lei. Același preț este practicat și în cazul unui kilogram de cartofi. Pentru un kilogram de fasole, prețul este între 10 și 15 lei, iar sfecla costă 8 lei per kilogram. Un kilogram de morcovi costă 7 lei. Pentru o legătură de ridichi, clientul poate plăti 2 lei.
Cârnații vegetali, mai scumpi decât cei de porc
În perioada Postului Paștelui, mulți credincioși aleg să își diversifice alimentația cu produse vegetale pentru a înlocui carnea și produsele de origine animală.
Printre aceste alternative se numără cârnații vegetali, o opțiune tot mai căutată în supermarketuri.
totuși, o analiză a prețurilor și ingredientelor acestora ridică unele semne de întrebare cu privire la raportul cost-beneficiu și impactul asupra sănătății.
Cârnații de post din Kaufland sunt de patru ori mai scumpi decât cârnații de porc tradiționali.
Cu un preț de 27,99 lei pentru 200 de grame, adică 139,95 lei pe kilogram, aceștia devin o alegere costisitoare pentru consumatori.
Anul trecut, în perioada Postului Paștelui, aceștia aveau un preț de 58 lei / kilogram, ceea ce arată o variație semnificativă a prețului în funcție de sezon.
Deși cârnații vegetali pot părea o alegere sănătoasă, compoziția lor nu este lipsită de îngrijorări.
Deși cârnații vegetali pot oferi o soluție pentru cei care doresc să înlocuiască produsele de origine animală, este important ca aceștia să fie consumați cu moderație și cu atenție la etichetele produselor.
Este esențial ca, în perioada postului, credincioșii să își asigure un aport echilibrat de nutrienți și proteine, dar și să evite produsele procesate care conțin aditivi dăunători.
Altfel, românii sunt interesați să știe cât costă un burger vegetarian, o ciorbă de legume sau un meniu chinezesc.