Diete si regimuri

De ce roșiile gatite sunt mai sanatoase decât cele crude

Publicat: 04 sept. 2020
salata de rosii
Roșiile gatite, mai sanatoase decât roșiile crude: pasta de roșii conține de șaisprezece ori mai mult licopen decât roșiile proaspete consumate într-o salată

Roșiile gatite sunt mai sanatoase decât roșiile crude, ne sfatuiesc specialistii. Știm că consumul de legume este esențial pentru o sănătate bună. Roșiile, în special, au multe efecte protectoare. Dar, pentru a fi mai sanatoase, ar trebui să fie consumate gătite mai degrabă decât crude. Asta dezvăluie doctorul francez Jean-Michel Cohen într-un interviu pentru Le Parisien. Iata de ce!

Roșiile sunt foarte sanatoase! Vedeta rețetelor de vară, proaspătă și gustoasă, rosia hidratează si încântă papilele gustative.

Rosiile contin licopen, cel mai puternic antioxidant

Dar are multe alte beneficii, mai ales pentru sănătate. Printre punctele sale forte se numara conținutul său de licopen, un pigment care conferă roșiilor culoarea lor frumoasă, dar care este considerat mai presus de toate cel mai puternic antioxidant.

O meta-analiză publicată în 2014 în revista Scientific Reports, de exemplu, a evidențiat rolul protector al roșiilor împotriva cancerului de prostată datorită conținutului lor de licopen. Dar beneficiile sale nu se opresc aici! Se crede că acest antioxidant limitează riscul bolilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială sau accidentul vascular cerebral.

De ce roșiile gatite sunt mai sanatoase decât roșiile crude?

Dar pentru a vă bucura pe deplin de efectele benefice ale licopenului, există un truc simplu și eficient: gătiți roșiile mai degrabă decât să le consumați crude. Aceasta este ceea ce dezvăluie dr. Jean-Michel Cohen, nutriționist, în ultima sa carte „Nourrir sa santé”, potrivit femmeactuelle.fr.

30 de minute de gătit pentru a vă bucura de beneficiile sale pentru sănătate

Într-un interviu acordat Le Parisien, specialistul explică acest fenomen:

„Când roșiile sunt crude, licopenul lor rămâne prins în celulele plantelor, ale căror pereți sunt duri. Sunt necesare 30 de minute de gătit pentru a fi eliberat din celule, se transformă într-o moleculă activă și este asimilat în continuare de corp”.

Nutriționistul explicamai departe, spunând că roșiile fierte, chiar și atunci când sunt conservate, sunt mai bune pentru sanatate decât roșiile crude.

„De exemplu, pasta de roșii conține de șaisprezece ori mai mult licopen decât roșiile proaspete consumate într-o salată”.

Sfatul medicului pentru a vă bucura și mai mult de beneficiile pentru sănătate ale roșiilor fierte:

„Gătește-le cu ulei de măsline, deoarece licopenul trece mai bine bariera intestinului în prezența unei substanțe grase”.

Adauga un comentariu