Dacă îți plac tomatele, atunci ar trebui să iei în considerare o cultură de roșii negre la tine în grădină. Un mare avantaj al acestor tomate este că sunt mai rezistente la păstrare. Culoarea neagră este dată de nivelul crescut de vitamine pe care acestea îl conțin, dar și de antioxidanți.
Roșiile negre au fost create de profesorul Jim Myers de la Universitatea din Oregon din Statele Unite, după ce un student de-ai săi s-a arătat interesat de găsirea unei alternative mai sănătoase la roșiile clasice.
Roșiile negre, arma ta împotriva cancerului
Există mai multe soiuri, așa că poți experimenta și cultiva mai multe tipuri pentru a vedea care se potrivește cel mai bine. Familia Solanaceae cuprinde tomatele obișnuite și roșiile negre. De la verde închis la roșu închis, violet, maro închis, negru sau chiar albastru, există peste 50 de soiuri. Un aspect important despre aceste tomate este faptul că sunt mai rezistente. Conținutul lor ridicat de vitamine și antioxidanți le conferă culoarea neagră.
Deci, dacă și tu vrei să cultivi roșii negre în grădina ta, trebuie să știi că metoda este similară cu cultivarea roșiilor normale. Deoarece lumina soarelui este importantă pentru creșterea plantelor, este recomandat să alegi o suprafață de teren un să obții între șase și opt ore de lumină pe zi. Totuși, este necesar un sol cu un drenaj excelent. În caz contrar, umiditatea excesivă poate afecta rădăcinile și poate provoca putrezirea acestuia.
Între 10 și 15 februarie, semințele de roșii trebuie introduse în tăvițele alveolare. Astfel că, asigură-te că răsadurile sunt pregătite pentru plantare atunci când vine sezonul cald. Răsadurile de roșii negre trebuie plantate la 30-40 de cm între plante și în același rând și la 70-80 cm între rânduri.
Respectă aceste distanțe pentru a permite plantelor să se dezvolte corect și să favorizeze circulația aerului, reducâns riscul de boli fungice. În zilele cu temperaturi ridicate, va fi nevoie să le uzi de două sau chiar de trei ori pe săptămână.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de roșii
Consumate ca parte a unei diete bine echilibrate, roșiile ne ajută să ne satisfacem nevoile de nutrienți și să ne menținem sănătatea. Roșiile au fost asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătatea inimii, inclusiv scăderea riscului de cheaguri de sânge, îmbunătățirea tensiunii arteriale și reducerea markerilor de inflamație și stres oxidativ. De asemenea, s-a demonstrat că suplimentarea cu licopen ajută la reducerea colesterolului rău, iar roșiile sunt o sursă de top a acestui compus.
În plus, roșiile conțin acid folic, iar acesta ajută la echilibrarea aminoacidului homocisteină, care, atunci când nu este bine gestionat, a fost legat de risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Așadar, încorporarea surselor alimentare de acid folic, cum ar fi roșiile, este o altă modalitate de a beneficia de sănătatea inimii.
De asemenea, roșiile conțin licopenul antioxidant, care ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer și, ajută la protejarea pielii de daunele UV, prin neutralizarea radicalilor liberi. În plus, prin conținutul de vitamina C, roșiile mențin integritatea pielii, sprijinind formarea, întreținerea structurală și funcționarea colagenului. Cu alte cuvinte, vitamina C din roșii joacă un rol în menținerea pielii ferme și cu aspect neted. Roșiile negre au și ele astfel de beneficii, ca toate tomatele.