Boli si tratamente

Roșu deschis, roșu închis, maro închis: de ce se schimbă culoarea sângelui menstrual?

Publicat: 01 mart. 2021
femeie cu durere la menstruatie
În această perioadă, în funcție de abundența fluxului, culoarea sângelui poate varia.

Probabil știți că, în timpul menstruatiei, culoarea sângelui variază. V-ați întrebat vreodată de ce sângele este roșu deschis într-o zi, apoi roșu mai închis a doua zi și de ce aveți o scurgere maro în ultima zi? Ce înseamnă acest variatie de culoare în timpul menstruației?

Fiecare femeie are un ciclu menstrual unic, definit prin lungimea acestuia, cantitatea de flux și orice simptome însoțitoare: descărcare maro inchis, durere, greață. Este același lucru pentru culoarea sau mai bine zis pentru culorile fluxului menstrual.

Sange maro la sfârșitul și la începutul menstruației

Când apare menstruația, culoarea sângelui poate fi mai aproape de maro decât de roșu. Același fenomen poate apărea în ultima zi a menstruației. Aspectul scurgerii este, de asemenea, diferit: sângele este mai gros.

Fără să știți, cu siguranță ați mai întâlnit această situație înainte: atunci când vă tăiați, ștergeți sângele roșu înainte de a vă pune un bandaj. Ce culoare are sângele pe bandaj la sfârșitul zilei? Probabil maro. Această culoare maronie apare atunci când sângele intră în contact cu oxigenul, acest fenomen se numește oxidare. Același lucru se întâmplă cu o menstruatie în care sângele durează mult să curgă. Intră în contact cu oxigenul și are loc oxidarea. O scurgere maro vă poate spune că menstruația începe sau se termină!

Fluxul menstrual este o diagramă de culori

Menstruatia durează în medie 4 până la 5 zile. În această perioadă, în funcție de abundența fluxului, culoarea sângelui poate varia. Adesea roșu deschis la început, sângele se poate întuneca în a doua și a treia zi a menstruației. Pierderile sunt mai abundente, deoarece fluxul menstrual, care este mai gros, curge mai lent. Este posibil să fi observat chiar mici cheaguri de sânge roșu închis sau chiar negru care însoțesc această descărcare. Sunt rezultatul coagulării sângelui. Cheagurile de sânge nu sunt motive de îngrijorare, atâta timp cât sunt mici și nu devin mai mari.

Scurgeri maro sau roz în afara menstruatiei

Dacă aveți o cantitate mică de sânge între menstruații, aceasta se numește spotting. Această descărcare se datorează contracțiilor uterului și nu este gravă. Culoarea acestei descărcări poate fi deschisă, atunci când sângele este amestecat cu mucus cervical, sau mai închisă, de multe ori maro, când sângele durează mult timp să se scurgă si se oxideaza.

Adauga un comentariu