Stiri si curiozitati

Rugăciune la 40 de zile de la moarte. Cum se rostește pentru a aduce pacea celor trecuți în neființă

Publicat: 18 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rugăciune la 40 de zile de la moarte. Cum se rostește pentru a aduce pacea celor trecuți în neființă
Potrivit Bisericii Ortodoxe, în cea de-a patruzecea zi, inima se desface cu totul, având loc fenomenul invers nașterii.

Există o rugăciune, care se rostește la 40 de zile de la moarte și care aduce liniștea celor adormiți. Se rostește cu gând curat și inimă deschidă, în fața unei candele aprinse.

Veniamin, Arhiepiscopul de Nijni-Novgorod, a precizat în lucrarea „Noile table ale legii” că „rugăciunile pentru cei adormiţi au loc în a patruzecea zi (după moarte) în amintirea Înălţării Domnului, care a avut loc în a patruzecea zi după Învierea Sa, pentru ca şi repausatul ieşind din racla sa, să se înalţe în nori întru întâmpinarea Domnului şi să rămână totdeauna cu El”, scrie doxologia.ro.

Potrivit Bisericii Ortodoxe, în cea de-a patruzecea zi, inima se desface cu totul, având loc fenomenul invers nașterii (atunci, inima se formează în a treia zi, în a noua zi restul corpului, iar în a patruzecea zi apare forma deplină a omului).

Rugăciune care se rostește la 40 de zile de la moarte

Rostește această rugăciune puternică pentru liniștea sufletească a celor trecuți în neființă. Se citește la 40 de zile de la moarte, în fața unei icoane și a unei candele aprinse.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

un om care duce în spate o cruce
Potrivit Bisericii Ortodoxe, în cea de-a patruzecea zi, inima se desface cu totul, având loc fenomenul invers nașterii.

Rugăciune pentru cei adormiți în Domnul

Această rugăciune se rostește de către preot în momentul împărțirii hainelor și a altor lucruri, pentru pacea celor decedați.

”Domnului să ne rugăm…

Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce stăpâneşti peste cei morţi şi peste cei vii, Care dai hrană celor flămânzi şi îmbrăcăminte celor goi, binecuvintează hainele acestea ca să le poarte cei ce le vor îmbrăca, iar pe adormitul robul Tău (N), îmbracă‑l în veşmântul nestricăciunii şi în haină înfrumuseţată cu lumină şi‑l aşază în locaşul Tău, ca să se bucure în veci întru desfătarea bunătăţilor Tale şi întru odihnă. Binecuvintează, Doamne, şi celelalte lucruri câte se vor mai împărţi pentru adormitul robul Tău (N), ca să‑i fie lui de pomenire şi spre iertarea păcatelor.

Dăruieşte, Doamne, sănătate şi celor ce vor purta aceste daruri de haine, spre pomenirea numelui adormitului. Dăruieşte şi adormitului răspuns bun la înfricoşătoare judecata Ta; uşurează‑l, Doamne, de păcatele ce a făcut cu lucrul, cu cuvântul sau cu gândul. Că numai Tu singur eşti fără de păcat, Hristoase Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

icoana cu iisus hristos care se roaga
„Domnului să ne rugăm…”

Rugăciune pentru cei adormiți către Maica Domnului

Răgăciunea către Născătoarea de Dumnezeu se rostește pentru iertarea şi mântuirea celui adormit.

”O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine, Preacurată, năzuim. Tu eşti cetate tare şi mijlocitoarea şi acoperământul tuturor celor ce aleargă la tine cu credinţă şi nădejde, ceea ce eşti preabinecuvântată. Rugămu-te, ascultă rugăciunea nevrednicilor robilor tăi şi soleşte întotdeauna pentru adormiţii robii tăi. Tu pururea mijloceşti pentru cei ce te cinstesc pe tine cu dreaptă credinţă şi care aleargă sub Acoperământul tău şi ți se roagă cu căldură pentru cei bolnavi, năpăstuiţi şi întristaţi. Însă mijlocirea ta şi rugăciunea ne este şi mai trebuincioasă după moartea noastră.

După Dumnezeu la tine una avem nădejde tare, căci nimeni din cei ce se roagă ţie nu iese de la tine fără ajutor, ci primește bucurie, mângâiere şi îndulcire. Preasfântă Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, roagă pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să dăruiască celor adormiţi iertare şi lăsarea păcatelor; roagă-te, Născătoare de Dumnezeu, căci mult poate rugăciunea Maicii spre bunăvoirea Stăpânului, fiindcă Domnul primeşte de la tine tot cuvântul pentru iertarea lor.

Așadar, Preasfântă Maică a lui Dumnezeu, primeşte ale noastre rugăciuni ce le aducem ţie din toată inima şi din tot sufletul nostru pentru sufletele adormiţilor robilor tăi (numele celor adormiți). Te rugăm Stăpână, să le ajuti cu îndrăznirea cea de Maică ce o ai către Domnul, ceea ce eşti plină de dar. Ajută-le să se îndrepteze înaintea Celui ce şade pe tronul Slavei, ca să nu fie ruşinaţi în faţa îngerilor şi a tuturor Sfinţilor, în faţa lumii cea de sus şi a celor de jos. O, Preasfântă Doamnă, Împărăteasă şi Stăpână, tu eşti scara care duci la cer pe cei de pe pământ. Tu eşti deschiderea uşilor raiului şi ţie slavă îţi înălţăm şi Tatălui şi Dumnezeului nostru în vecii vecilor: Amin!”

icoana cu maica domnului
”O, Preasfântă Doamnă, de Dumnezeu Născătoare, către tine, Preacurată, năzuim…”
Adauga un comentariu