Orice bun credincios ar trebui să spună înainte de culcare o rugăciune pentru somn liniștit. Aceasta îl va ajuta să fie împăcat cu el, să-i alunge gândurile negre de la problemele cotidiene și să adoarmă mai repede pentru a se putea odihni.
Preoții sunt de părere că pentru a putea adormi repede, credincioșii trebuie să încerce cu tărie să alunge gândurile din minte deoarece nu trebuie să lăsăm imaginația să ia calea gândurilor necuviincioase.
Pentru asta, orice credincios poate să spună înainte de culcare orice rugăciune pe care o știe. În cazul în care tot nu reușești să adormi, atunci trebuie să te dai jos din pat, să te așezi în fața icoanelor și să citești o rugăciune pentru somn liniștit.
De mare ajutor este ca înainte și după ce ai citit această rugăciune să faci mătănii cu rugăciune către bunul Iisus să-ți aducă pacea în suflet pentru a putea dormi liniștit.
Cea mai puternic rugăciune pentru somn liniștit
Pentru a putea adormi în liniște și pace și pentru a alunga gândurile necurate, orice bun credincios trebuie să rostească înainte de culcare o rugăciune pentru somn liniștit.
Mai întâi, trebuie să spui:
„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre“, iar la final trebuie spus de 3 ori „Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi“.
Pe urmă, trebuie rostit „Tatăl nostru“, urmat de troparele de umilință și Rugăciunea întâi, a Sfântului Macarie cel Mare, către Dumnezeu Tatăl, care se încheie cu paragraful:
„Și mă izbăvește, Doamne, de gândurile cele deșarte, care mă întinează, și de poftele cele rele. Că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin“.
Pe urmă, se rostește Rugăciunea a doua, a Sfântului Antioh, către Domnul nostru Iisus Hristos, care se încheie cu paragraful:
„Luminează mintea mea cu lumina înțelegerii Sfintei Tale Evanghelii, sufletul meu cu dragostea Crucii Tale, inima mea cu curăția cuvintelor Tale, trupul meu cu patima Ta cea nebiruită, cugetul meu cu smerenia Ta îl păzește și mă ridică la vreme cuviincioasă spre a Ta slăvire, că preaslăvit ești cu Cel fără de început al Tău Părinte și cu Preasfântul Duh în veci. Amin“.
În continuare, se citește Rugăciunea a treia, către Sfântul Duh, Rugăciunea a patra, Rugăciunea a cincea, Rugăciunea a șasea, către Sfânta Născătoare de Dumnezeu, Rugăciunea a șaptea, către sfântul înger, păzitor al vieții noastre, Condacul Născătoarei de Dumnezeu, Rugăciunea Sfântului Ioanichie, Rugăciunea Sfântului Ioan Damaschin, având grijă ca aceasta să o zici arătând spre patul tău și Rugăciunea cinstitei Cruci.
Cum se citește o rugăciune pentru somn
Pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, trebuie să cerem pace și ajutor pentru a scăpa de toate gândurile și probleme pe care doar le gândim, iar ele ne macină în orele în care nu putem dormi fără ca să scăpăm de ele sau să se împuțineze.
Una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru somn trebuie citită astfel:
„Dumnezeul meu,
acum când vocile au amuțit și zgomotele au încetat,
de aici, din pat, inima mea se înalță spre Tine, spunându-Ți:
Cred în Tine, nădăjduiesc în Tine și te iubesc cu toată puterea mea,
Mărire Ție, Doamne!
Încredințez în mâinile Tale osteneala și luptele,
bucuriile și dezamăgirile acestei zile care a trecut.
Te rog să mă ierți, Doamne!
Întru numele Tău, Doamne, mă voi odihni liniștit. Amin.“