Sfântul Atanasie cel Mare s-a născut în Alexandria la sfârșitul secolului al III-lea și a luptat pe parcursul vieții cu cultul arian, fiind exilat de pe scaunul episcopal de cinci ori.
Sfântul Atanasie cel Mare a luptat de-a lungul vieții împotriva curentului arianismului. A fost detronat de 5 ori de pe tronul episcopal și a fost de multe ori amenințat cu moartea pentru dreapta sa credință.
Viața lui Atanasie cel Mare
Sfântul Atanasie cel Mare a murit pe 2 mai 373. El a fost hirotonit la doar 24 de ani, de către arhiepiscopul Alexandriei. A participat la Sinodul ecumenic de la Niceea, unde a văzut cu ochii săi erezia lui Arie și a înțeles că Iisus este Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, nu doar o simplă făptură care a împărtășit cuvântul lui Dumnezeu. În anul 328, Atanasie a devenit arhiepiscopul Alexandriei. Lupta sa împotriva lui Arie nu s-a oprit, aducându-i atât iubire, cât și ură din partea poporului. Astfel, el a fost excomunicat de împărat și trimis în Treveri, provincie din sudul Germaniei. Cu toate acestea, el s-a întors pe scaunul arhiepiscopal și la sinodul din 338 a condamnat din nou învățătura arienilor. A fost exilat din nou și condamnat pentru „distrugerea păcii și inamicul zeilor”, fiind amenințat cu uciderea sa. Cu toate acestea, Sfântul a reușit să scape și să se ascundă în Tebaida. După această perioadă, lucrurile s-au mai domolit în imperiu și el a reușit să se întoarcă pe scaunul patriarhal al Alexandriei, unde a rămas până la sfârșitul vieții.
Ceea ce este important de învățat din povestea acestui sfânt este că întotdeauna ar trebui să ascultăm de cuvântul Domnului și să nu ne îndepărtăm sufletul în altă parte, oricât de rău ne-ar trata cei din jur.
Rugăciunea Sfântului Atanasie cel Mare
„De viața ta cea în trup s-au minunat cetele îngerești, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieșit, pururea mărite și ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ți-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.
Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viață, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaș nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ți aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.
Fiind cuprins de dorința ta și legat cu dragoste către tine, îndrăznind, cânt ție laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător și dă-mi putere să-ți aduc laudă după vrednicie.
Din tinerețe părăsind toate cele pieritoare și veselitoare ale vieții, cu osârdie ai urmat lui Hristos, Sfinte Atanasie și ridicând pe umeri Crucea Domnului tău, ți-ai topit trupul prin înfrânări. Drept aceea, Domnul Cel Preabun te-a și ales pe tine păstor al sufletelor, purtătorule de Dumnezeu fericite.
Iar acum, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să dăruiască iertare de păcate și sănătate celor ce prăznuiesc cu dragoste, sfânta pomenirea ta. Amin!”
Atanasie cel Mare este unul dintre cei mai importanți sfinți care au luptat pentru învățăturile drepte ale lui Iisus Hristos.