Razboi în Ucraina

Rusia a respins zvonurile privind starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin: O „păcăleală absurdă”

Publicat: 24 oct. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Rusia a respins zvonurile privind starea de sănătate a președintelui Vladimir Putin O păcăleală absurdă
Presa internațională a scris deseori despre cum Vladimir Putin ar suferi de diferite afecțiuni medicale grave

Kremlinul a respins marți ultimele speculații privind problemele de sănătate ale președintelui Vladimir Putin, precum și sugestiile potrivit cărora acesta ar folosi o dublură, relatează Reuters. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți în timpul conferinței sale zilnice de presă că aceste zvonuri reprezintă o „păcăleală absurdă”, după ce a fost întrebat de către reporteri despre subiect.

Jurnaliștii acreditați pe lângă Kremlin l-au întrebat pe Peskov despre starea de sănătate a președintelui rus după ce un canal de Telegram rusesc administrat de un fost „insider” al Kremlinului a scris că Putin ar fi suferit un infarct la un eveniment ce a avut loc duminică.

Informația a fost preluată și de către unele mass-media din Occident.

Mai multe publicații occidentale au scris de-a lungul lunilor trecute de la declanșarea războiului din Ucraina că Vladimir Putin ar suferi de diferite afecțiuni medicale grave, însă deocamdată niciuna din aceste relatări nu s-a confirmat.

CIA a turnat apă rece pe zvonurile privind bolile de care ar suferi Putin

William Burns, șeful CIA, a dezmințit încă din iulie anul trecut aceste zvonuri, afirmând că serviciile de informații americane nu dețin date care să arate că liderul de la Kremlin este instabil mental sau că are o sănătate şubredă.

Această teză a unei presupuse boli grave de care ar suferi Putin a fost vehiculată și de către generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei. El a declarat în luna ianuarie a acestui an că președintele rus suferă de cancer și va muri „foarte curând”.

Întrebat despre acest subiect de către HotNews.ro într-un interviu din luna martie, Budanov a răspuns:

„În primul rând aș vrea să precizez că am declarat acest lucru încă din 2021. Atunci am fost întrebat de jurnaliști și am spus că (n.r.- lui Putin) i-au mai rămas doi-trei ani de trăit. Din acest motiv nu e nimic nou în această declarație”.

Kremlinul spune că președintele Rusiei este într-o stare de sănătate „de invidiat”

În ceea ce privește zvonurile potrivit cărora Putin ar folosi dubluri, acestea datează la rândul lor încă de dinaintea începerii războiului din Ucraina însă s-au înmulțit în condițiile în care ultimele mișcări ale președintelui rus au devenit de interes internațional.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor pro-ruși din Donbas, a declarat în martie anul acesta că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

Comentariile sale au venit însă în contextul unui val de acuzații adresate comandamentului militar rus și conducerii politice a țării din cauza modului în care este gestionată „operațiunea militară specială”. Ghirkin a fost în cele din urmă arestat de autoritățile ruse în luna iulie și pus sub acuzare pentru extremism.

Putin a fost întrebat direct despre zvonurile privind presupusele sale dubluri într-un interviu acordat în 2020. El a negat atunci că ar apela la o asemenea măsură de securitate, dar a spus că i s-a oferit posibilitatea.

În aprilie anul acesta Peskov a spus la rândul său că discuțiile despre dublurile șefului său sunt „o altă minciună”, dând asigurări că Putin este într-o stare de sănătate „de invidiat”.

Comentarii
Adauga un comentariu