Prima pagină » International » Rusia are acum „cea mai mare armată din Europa”, spune șeful NATO din Europa
Rusia are acum „cea mai mare armată din Europa”, spune șeful NATO din Europa

Rusia are acum „cea mai mare armată din Europa”, spune șeful NATO din Europa

11 apr. 2024, 20:40, 1 ,
în International

Forțele armate ale Rusiei au crescut și nu s-au diminuat în timpul războiului din Ucraina, a declarat un general de top al SUA.

„Armata este de fapt mai mare acum – cu 15 la sută – decât era când a invadat Ucraina”, a declarat generalul armatei americane Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO în Europa, în cadrul Comisiei pentru serviciile armate a Camerei, informează Business Insider.

„În ultimul an, Rusia și-a crescut trupele din prima linie de la 360.000 la 470.000”, a continuat Cavoli, adăugând că numărul sporit provine de la creșterea vârstei de recrutare a Rusiei de la 27 la 30 de ani.

Creșterea, a spus Cavoli, a însemnat că Rusia a reușit să mărească „grupul de recruți militari disponibili cu 2 milioane în anii următori”.

„În concluzie, Rusia este pe cale de a comanda cea mai mare armată de pe continent”, a spus Cavoli în declarația sa de deschidere către Congres.

„Indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, Rusia va fi mai mare”

Cavoli nu este primul oficial american care a evidențiat amenințarea reprezentată de Rusia.

„Indiferent de rezultatul războiului din Ucraina, Rusia va fi mai mare, mai letală și mai supărată pe Occident decât atunci când a invadat”, a adăugat el. Reprezentanții ministerului rus al apărării nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Business Insider.

Săptămâna trecută, secretarul de stat adjunct Kurt Campbell a declarat că Rusia și-a restabilit „aproape complet” armata după ce a suferit pierderi grele în Ucraina.

„Noile sale capacități reprezintă o provocare pe termen lung pentru stabilitatea în Europa și amenință aliații NATO”, a spus Campbell participanților la un dialog găzduit de Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, un think tank cu sediul la Washington, pe 3 aprilie.

Scade sprijinul pentru Ucraina

Avertismentele lui Cavoli și Campbell privind o armată rusă revigorată vin pe fondul scăderii sprijinului SUA pentru războiul din Ucraina. GOP a blocat în mod repetat încercările administrației Biden de a trimite ajutoare Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că țara sa „va pierde războiul” fără sprijin suplimentar din partea SUA. „Dacă nu vom continua să sprijinim Ucraina, Ucraina va rămâne fără obuze de artilerie și va rămâne fără interceptoare de apărare aeriană într-o perioadă destul de scurtă”, a spus Cavoli miercuri.

Parlamentul ucrainean a adoptat joi un proiect de lege care înăspreşte mobilizarea în forţele armate, informează AFP, care apreciază că este vorba despre un text controversat, pentru că nu prevede şi un termen de lăsare la vatră pentru militari, relatează Agerpres.

„Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru”, a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina duce lipsă de soldați

Ucraina, care se confruntă cu o lipsă de voluntari pentru armată, lucra la acest text de luni de zile, plin de controverse, după mai mult de doi ani de război împotriva invadatorului rus.

Documentul, care înăspreşte sancţiunile pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a provocat scandal din cauza eliminării în ultima clipă a unei clauze ce prevede lăsarea la vatră a militarilor care şi-au servit patria timp de 36 de luni, o lovitură dură pentru militarii care luptă pe front de peste doi ani.

Armata ucraineană, slăbită de o contraofensivă ratată în timpul verii lui 2023 şi din cauza unui ajutor occidental ce se epuizează, încearcă să respingă atacurile ruse pe numeroase puncte ale frontului.

Pentru aceasta, ea are nevoie de oameni şi de muniţii. În condiţiile în care avea probleme în a găsi voluntari, Ucraina a extins mobilizarea, reducând de la 27 la 25 de ani vârsta celor ce pot fi încorporaţi.

De acum, sancţiunile pentru cei care încearcă să scape de mobilizare vor fi înăsprite. Textul conţine şi prevederi care uşurează procedurile de înrolare, prin crearea unui sistem digital dedicat.

Pentru a intra în vigoare, preşedintele Parlamentului ucrainean urmează să înainteze textul preşedintelui ţării Volodimir Zelenski, care va trebui să-l promulge.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`