International

Rusia lansează un satelit care aparține de Iran. Panică mare în SUA

Publicat: 09 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rusia lansează un satelit care aparține de Iran. Panică mare în SUA
Rusia lansează un satelit deținut de Iran care ar putea fi folosit în războiul din Ucraina

Rusia intenţionează să lanseze marți, 9 august 2022, un satelit care aparţine de Iran. Există o panică în SUA care consideră că satelitul ar putea să fie folosit de oficialii de la Moscova pentru a spiona.

Rusia poartă de la distanță un război spațial cu SUA, iar Kremlinul a anunțat recent că nu vor mai alimenta NASA cu cele mai performante motoare de rachete din lume.

Rusia lansează un satelit care aparține de Iran

Rusia are programată să lanseze marți un satelit iranian pe orbită, dar Teheranul a îndepărtat temerile că Moscova l-ar putea folosi în războiul împotriva Ucrainei. Satelitul iranian Khayyam este programat să decoleze de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, operat de Moscova, la ora 05:52 GMT, la trei săptămâni după ce președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul iranian Ebrahim Raisi și liderul suprem ayatollahul Ali Khamenei la Teheran.

Iranul a încercat să înlăture suspiciunile că Moscova ar putea folosi Khayyam pentru a-și îmbunătăți supravegherea țintelor militare din Ucraina. Săptămâna trecută, Washington Post a citat oficiali anonimi ai serviciilor secrete occidentale spunând că Rusia „planifică să folosească satelitul pentru câteva luni sau mai mult” pentru a-și sprijini eforturile de război înainte de a permite Iranului să preia controlul. Agenția Spațială Iraniană a declarat duminică că republica islamică va controla satelitul Khayyam „din prima zi”.

Potrivit agenției de știri de stat IRNA, Iranul are capacitatea de a construi sateliți cu teledetecție cu o rezoluție a imaginii de 5-10 metri (16,4-32,8 picioare) și poate injecta pachete de până la 50 kg pe o orbită de 500 km (311 mile).

Dar Khayyam – numit după polimatul persan din secolul al XI-lea Omar Khayyam – care a fost comandat de Iran și construit de Rusia, poate atinge o rezoluție mult mai precisă de 1 metru (3,3 picioare) și urmează să opereze pe orbita de 500 km cu o greutate de aproximativ 600 kg.

„Acesta este începutul unei cooperări strategice între Iran și Rusia în industria spațială”, a declarat luni ministrul iranian al TIC, Issa Zarepour, într-un videoclip, în timp ce stătea în fața rachetei din Baikonur, adăugând că Iranul își propune să realizeze tehnologia pentru a pune un satelit de 100 kg pe orbita de 500 km până anul viitor.

Rusia aplică mai multe lovituri occidentului în domeniul spațial

De la începutul războiului, occidentul a impus mai multe sancţiuni Rusiei, printre care putem enumera închiderea magazinelor internaționale din țară, limitarea accesului la internet, sancţiuni financiare. Totuși, Rusia a răspuns cu fermitate la aceste sancţiuni şi a aplicat la rându-i unele măsuri care duc în impas Uniunea Europeană dar și SUA. Vorbim despre împuținarea livrărilor de gaze naturale și petrol către Europa, despre impunerea plății în ruble rusești.

SUA au suferit la capitolul proiecte spațiale. Rusia a anunțat recent că nu mai dorește să livreze cele mai performante motoare spațiale din lume către NAŞA punând în pericol programele spațiale americane. În schimb, Kremlinul a anunțat că a vândut echipamente în valoare de peste 50 de miliarde de dolari către China, oferindu-i accesul la o tehnologie pe care nu o controla.

Așadar, vom vedea dacă acest satelit lansat de Rusia pentru Iran va fi folosit în alte scopuri decât cele anunțate.

Adauga un comentariu