Actualitate

Ruşii pot folosi Facebook dacă nu desfășoară activități ilegale

Publicat: 29 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ruşii pot folosi Facebook dacă nu desfășoară activități ilegale
Ruşii pot intra pe Facebook

O instanță din Moscova a declarat că ruşii pot folosi Facebook atâta timp cât prin folosirea rețelelor sociale nu desfăşoară activități ilegale. Decizia vine în contextul în care Rusia a blocat accesul la rețelele de socializare.

De la începutul războiului, autoritățile de la Moscova au luat mai multe măsuri care să limiteze informarea din surse externe. În tot acest timp în spaţiul public a părut informaţia precum că Rusia se va deconecta de la internetul global.

O instantă a decis că rușii pot folosi Facebook dacă nu defăsoară activități ilegale

Meta, compania care deține Facebook și Instagram a depus o solicitare de respingere a declarațiilor referitoare la faptul că este o companie extremistă. Un tribunal din Moscova a respins încercările companiei americane pe data de 21 martie. Cu toate că rețelele de socializare au fost blocate, ele sunt în continuate celor care folosesc conexiuni de tip VPN. Este bine de menţionat faptul că utilizarea unui VPN modifică adresa IP, numărul unic care vă identifică și locația dvs. în lume. Această nouă adresă IP vă va face să fiți în locația pe care o selectați atunci când vă conectați: Marea Britanie, Germania, Canada, Japonia sau aproape orice țară, dacă serviciul VPN are servere acolo. Cu alte cuvinte, utilizatorii ruși pot ”păcăli” sistemul de restricții din Rusia.

Revenind la restricții, utilizatorii de VPN s-au întrebat dacă prin accesarea rețelelor sociale menţionate mai sus încalcă legile din Rusia. Instanţa a oferit o explicate în acest sens şi a declarat faptul că nu există nicio restricție atâta timp cât utilizatorii nu folosesc rețelele de socializare în activități ilegale:

„Aceste măsuri de protecţie judiciară nu limitează utilizarea de produse software ale Meta de către persoane fizice şi juridice care nu participă la activități interzise de lege”, se arată în decizia tribunalului, potrivit TASS, citat de Agerpress.

Membri ai parlamentului rus au declarat recent că nu intenționează să adopte o interdicție generală a utilizării de VPN-uri.

Rusia sub imperiul sancțiunilor

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a avut parte de cele mai dure sancţiuni din istorie. Vă aducem aminte faptul că Mastercard a blocat tranzacțiile rusești, Visa luând aceaași măsură. În altă ordine de idei, Rusia a fost eliminată din sistemul bancar Swift.

În acest context, este bine de menţionat că sancţiunile de tip tranzacțional nu sunt singurele sancţiuni. Sunt multe servicii occidentale care au limitat sau care au interzis complet piața rusească. Intel, AMD, și alte companii IT au anunțat că nu vor mai importa în Rusia. Asta în condiţiile în care și magazinele vestimentare și-au închis porțile. Vorbim despre Nike, Zara, Adidas și alte branduri de renume, branduri preferate de tineretul rusesc.

Oricum, Rusia este puternic izolată în exterior. Acest lucru se poate vedea și în deciziile luate de Federație. Recent, autoritățile au anunțat că vor sista exportul de cereale pentru a preveni o criză alimentară acută. Asta în condițiile în care oricum există restricții în mai multe zone din țară din cauza lipsei unor produse de pe rafturile supermarketurilor.

Vom vedea dacă rușii se vor contecta în continuare la Facebook și dacă decizia magistraților va influența cu adevărat ceva.

Adauga un comentariu