Titlurile zilei

S-a bătut recordul ca număr de infectați cu COVID-19 la Iași! 69 de cazuri noi în 24 de ore! Prof. dr. Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă: „Ieșenii revin din concediu unde nu au respectat măsurile de protecție”

Publicat: 10 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a bătut recordul ca număr de infectați cu COVID-19 la Iași 69 de cazuri noi în 24 de ore Prof. dr. Carmen Dorobăț trage un semnal de alarmă Ieșenii revin din concediu unde nu au respectat măsurile de protecție
S-a bătut recordul ca număr de infectați cu COVID-19 la Iași, fiind înregistrate 69 de cazuri noi în 24 de ore

Ieri s-a bătut recordul ca număr de infectați cu COVID-19 la Iași! S-au înregistrat 69 de cazuri în 24 de ore. Prof. dr. Carmen Dorobăț, venită recent din vacanță, trage un semnal de alarmă și spune că administratorii pensiunilor și restaurantelor aplică măsurile de protecție împotriva COVID-19, dar turiștii nu. Medicul ieșean a putut vedea care este motivul pentru care zeci de ieșeni revin din vacanță cu coronavirus.

Zi critică pentru Iași! S-a înregistrat recordul ca număr de infectați cu COVID-19, iar prof. dr. Carmen Dorobăț pune creșterea numărului de cazuri pe seama întoarcerii ieșenilor din concediu. Medicul ieșean, proaspăt întors din vacanță, descrie cum se comportă turiștii în concediu. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași spune că, deși administratorii pensiunilor și restaurantelor aplică măsurile de protecție, turiștii le neglijează complet. Prof. dr. Carmen Dorobăț s-a întâlnit în vacanță cu oameni care au uitat complet că ne aflăm în plină pandemie de coronavirus. De aici și numărul mare de îmbolnăviri.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Populația revine din vacanță, unde nu a respectat măsurile de protecție!”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a revenit ieri din concediul pe care l-a avut timp de câteva zile în Bucovina, alături de familia sa. Ceea ce a observat medicul ieșean a fost faptul că, deși administratorii pensiunilor și ai restaurantelor respectau măsurile de protecție, turiștii nu o făceau. Din acest motiv, spune medicul ieșean, populația revine din concediu direct la spital, așa cum s-a întâmplat ieri, când s-a înregistrat recordul ca număr de infectări la Iași.

„Asistăm la o creștere accelerată a numărului de infectări cu COVID-19 la Iași, iar acest lucru se datorează întoarcerii populației din vacanță, de pe litoral, din Brașov. Am avut plăcerea, în scurta mea vacanță, de a observa că administratorii pensiunilor și restaurantelor au pus la dispoziția turiștilor toate măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19. Din păcate însă, pe fondul relaxării, turiștii au uitat că suntem în plină pandemie”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași recomandă ieșenilor să păstreze măsurile de protecție împotriva COVID-19 și în concediu

Medicul ieșean trage un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor care pleacă în concediu să păstreze măsurile de protecție împotriva COVID-19. În ultimele 3 săptămâni, spitalele suport COVID-19 din Iași s-au aglomerat cu ieșeni infectați cu coronavirus din concedii.

„Un număr mare de persoane nu respectă distanțarea și purtarea măștilor în spațiile închise și nici în spațiile deschise. Am observat o responsabilizare mai mare din partea angajaților din regimul HoReCa decât din partea turiștilor. Prin nerespectarea măsurilor de protecție, un eveniment plăcut, o vacanță relaxantă, se poate transforma într-un eveniment neplăcut. Pentru a avea o vacanță liniștită, trebuie să ne responsabilizăm. De fiecare dată trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, să păstrăm distanțarea socială și să purtăm măștile de protecție atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise. Populația trebuie să se responsabilizeze chiar și în vacanță. Ne putem bucura de momentele frumoase alături de cei dragi purtând aceste măști de protecție”, adaugă medicul ieșean.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Chiar și în concediu, atât eu, cât și familia mea, am respectat măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19”

După ce ieri la Iași s-a înregistrat recordul ca număr de infectări cu COVID-19, prof. dr. Carmen Dorobăț explică ieșenilor care aleg să plece în concediu că protejarea împotriva COVID-19 îi ține departe de spital. Medicul ieșean povestește cum s-a protejat, chiar și în vacanță, de infecția cu COVID-19.

„Mi-a făcut plăcere să am un concediu de câteva zile în țara mea, în zona Bucovina. Bucovina a fost extrem de lovită de calvarul COVID-19, iar acum este un loc liniștit, o zonă curată, primitoare. Chiar și în concediu, atât eu, cât și familia mea, am respectat măsurile de protecție împotriva infectării cu COVID-19. Personal am dezinfectat suprafețele din jurul meu. Ceea ce m-a bucurat, a fost să observ că în pensiunea în care ne-am cazat erau sticle cu dezinfectante peste tot, personalul angajat purta mască și mănuși. Am avut grijă ca eu și familia mea să purtăm mască atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Doar 13 cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost infectate cu COVID-19 de la începutul pandemiei de coronavirus

Respectând cu strictețe măsurile de protecție, prof. dr. Carmen Dorobăț, medicul care a intrat în contact cu zeci de pacienți cu COVID-19, a reușit să stea departe de temutul virus. Medicul ieșean povestește că nu i-a fost ușor, dar că numai respectând măsurile de protecție, atât ea, cât și cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au scăpat de infecția cu COVID-19.

„De la începutul pandemiei de COVID-19, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași doar 13 cadre medicale s-au infectat cu coronavirus, și asta în prima lună. Cel mai sigur s-au infectat din afara spitalului, majoritatea. Eu am avut o reală plăcere să mă desfac de activitatea managerială și să mă întorc la activitatea medicală. Atât eu, cât și colegii mei, am învățat să ne îmbrăcăm și mai ales să ne dezbrăcăm de costumele de protecție. Aveam acest ritual deja învățat de la îngrijirea pacienților cu Ebola, dar acum a trebuit refăcut”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Dacă va urma un nou val de îmbolnăviri, după toată această perioadă, medicii ieșeni sunt mai pregătiți să-i facă față

Prof. dr. Carmen Dorobăț vorbește pentru prima dată după 5 luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19 la Iași de situațiile cu care s-a confruntat. Medicul ieșean recunoaște că nu a fost o perioadă ușoară, dar spune că atât ea, cât și celelalte cadre medicale, se simt acum mai pregătite să facă față unui posibil nou val de îmbolnăviri.

„Toată această perioadă a reprezentat pentru noi o provocare. Ne-am străduit să ne adaptăm ritmului alert, unei noi viteze față de activitățile pe care le întreprindeam în mod obișnuit. Ca niciodată, am fost nevoiți să citim din literatura de specialitate și să împărtășim toate noile informații. A fost un exercițiu de rapiditate, o luare de decizii rapidă. Din fericire însă, dacă va urma un nou val de îmbolnăviri, după toată această perioadă, putem spune că ne simțim mai pregătiți să-i facem față. Călcăm acum mai sigur pe acest teritoriu. Am învățat să gândim tratamentul pacientului cu COVID-19 pentru fiecare în parte. Totodată, suntem fericiți că rata de vindecare la Spitalul de Boli Infecțioase este de 80 la sută”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au anunțat că la Iași, ieri, s-au înregistrat 32 de cazuri noi și restul până la 69 sunt cazuri mai vechi, abia acum înregistrate de Institutul Național de Statistică.

Adauga un comentariu