National

S-a dat lege pentru cei care stau la bloc! Ce sancțiuni se aplică celor care nu respectă regula

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a dat lege pentru cei care stau la bloc Ce sancțiuni se aplică celor care nu respectă regula
Românii care locuiesc la bloc trebuie să colecteze selectiv deșeurile, conform legii.

S-a dat lege pentru cei care stau la bloc! Este vorba despre colectarea selectivă a deșeurilor. Amestecarea deșeurilor în tomberoanele din fața blocurilor este interzisă. Iată ce sancțiuni se aplică celor care nu respectă regula.

S-a dat lege pentru cei care stau la bloc!

Românii care locuiesc la bloc trebuie să colecteze selectiv deșeurile, conform legii. Colectarea se va face în patru elemente distincte: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de plastic și metal, deșeuri de sticlă și deșeuri menajere reziduale. Pentru fiecare tip de deșeu, în fața blocurilor sunt amplasate recipiente în culori specifice: deșeuri de hârtie și carton – recipiente albastre, deșeuri de plastic și metal – recipiente galbene, deșeuri de sticlă – recipiente verzi, deșeuri menajere reziduale – recipiente negre.

Legea nr. 17/2023 stipulează că nu doar abandonarea deșeurilor este interzisă, ci și aruncarea și ascunderea acestora. Conform noilor modificări aduse legislației la începutul acestui an, eliminarea, deținerea sau păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise. După data de 1 ianuarie, au fost incluse și colectarea separată a textilelor din deșeurile municipale. Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 92/2021, abandonul și eliminarea deșeurilor în afara spațiilor special autorizate în acest scop sunt considerate contravenții.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei, sume valabile pentru persoanele fizice. În schimb, persoanele juridice trebuie să scoată din buzunar sume mult mai mari, între 50.000 lei și 70.000 lei.

Amenzi uriașe pentru românii care încalcă legea

Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari.
Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal. Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun.
Începând cu anul 2024, legile sunt mai stricte pentru cei care stau la bloc. Ascultarea muzicii la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei.

Muzica la volum maxim, certurile și activitățile zgomotoase din locuințe în timpul orelor de liniște s-ar putea sancționa mai sever. De acum, acest lucru va fi valabil nu doar în zonele urbane, așa cum este specificat în legislația actuală, ci și în zonele rurale. După legea pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile.

Adauga un comentariu