S-a dat lege pentru șoferii români! Senatul României a aprobat câteva amendamente asupra proiectului legislativ privind pedepsirea șoferilor care conduc sub influența drogurilor sau a altor substanțe psihoactive. Iată cine riscă pedepse cu închisoarea între 1 și 5 ani.
S-a dat lege pentru șoferii români!
O nouă lege va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pentru șoferii din România. Inițial, proiectul legislativ prevedea majorarea pedepsei de la 2 la 7 ani, dar după discuții și amendamente, s-a decis menținerea intervalului actual de pedeapsă, respectiv între 1 și 5 ani.
Forma amendată a Codului Penal prevede că orice persoană care conduce un vehicul ce necesită permis de conducere și are în sânge droguri sau alte substanțe psihoactive va fi sancționată cu închisoare între 1 și 5 ani, alături de interzicerea exercitării unor drepturi.
,,Legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțe psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Important de precizat este faptul că se va considera infracțiune dacă substanțele psihoactive sunt prezente în sângele șoferului din cauza administrării unor medicamente prescrise legal, respectând doza terapeutică și recomandările medicului. Totodată, Ministerul Sănătății va lua măsuri astfel încât eliberarea medicamentelor care conțin substanțe psihoactive să se realizeze doar pe baza unei prescripții medicale. Lista substanțelor psihoactive va defini clar care sunt substanțele interzise în cazul șoferilor și va preveni interpretări eronate privind administrarea medicamentelor.
Pedepse cu închisoarea pentru conducătorii auto care parchează ilegal
Mulți șoferi parchează ilegal, chiar și pe locurile rezervate. Ceea ce mulți nu știu este că blocarea unui loc de parcare, dacă acesta nu este închiriat de la Primărie, este ilegală. Mulți șoferi blochează câte un loc de parcare cu tot felul de obiecte. Legea interzice clar fapta pe care unii posesori auto o fac. Ocuparea sau blocarea unui loc de parcare pe domeniul public fără o autorizație este interzisă. Mai mult, montarea unui indicator de „Parcarea interzisă” sau a oricărui alt semn de rezervare fără acordul autorităților este considerată o infracțiune.
„Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competente, […] se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, se arată în Art. 339 (1) din Codul Penal.
În cazul în care un șofer își rezervă în mod abuziv un loc de parcare, fără a avea acest drept, Poliția Locală poate fi sesizată, iar șoferul riscă să fie sancționat conform legii, cu amendă sau în unele cazuri cu închisoare. Singurii șoferi care pot împiedica ocuparea locului de parcare sunt cei care au un contract de închiriere cu Primăria. Aceștia au dreptul să monteze un blocator de parcare, dar doar cu respectarea anumitor condiții:
- Afișarea unei pancarte care să conțină numărul locului de parcare;
- Menționarea numărului autorizației de închiriere, emisă de autoritățile competente;
- Inscripționarea numărului de înmatriculare al vehiculului autorizat să parcheze acolo.
Șoferii români trebuie să știe că riscă amenzi uriașe sau chiar închisoare dacă blochează intenționat locurile de parcare, fără a avea o autorizație sau fără să plătească la primărie pentru locul de parcare.
O nouă lege care va intra în vigoare îi vizează și pe șoferii care conduc sub influența drogurilor sau a altor substanțe psihoactive. Conducătorii auto riscă pedepse cu închisoarea de la 1 la 5 ani.