National

S-a filmat plimbând un urs mort în furca unui utilaj agricol şi s-a ales cu dosar penal

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-a filmat plimbând un urs mort în furca unui utilaj agricol şi s-a ales cu dosar penal
Un bărbat s-a filmat plimbând un urs mort în furca unui utilaj agricol

Isprava unui bărbat din Mureş, care a găsit un urs mort pe şosea şi l-a plimbat în furca unui utilaj agricol minute bune. A vrut să vadă ce reacţii stârneşte în mediul online şi a postat apoi un clip pe reţelele de socializare. În ciuda intenţiilor sale, acum a reuşit să se aleagă cu dosar penal.

Cu toate că oamenii din sat îi iau apărarea, poliţiştii l-au sancţionat.

Un bărbat a postat pe reţelele de socializare un filmuleț în care apare plimbând ursul mort în furca unui utilaj agricol

Un bărbat s-a filmat plimbând un urs mort în furca unui utilaj agricol

Un urs mort în furca unui utilaj agricol e o imagine rar întâlnită, dar un bărbat din Mureş este primul care deţine astfel de imagini, pe care le-a şi distribuit publicului din mediul online. Asta se întâmpla în comună Saschiz, judeţul Mureş, unde urşii se plimbă pe ulițe ca pe cărările din pădurile de munte, având în vedere că au dat de gustul cărnii şi nu s-au mai potolit. Animalele ies tot mai des la vânătoare în gospodăriile oamenilor, unde fac prăpăd, iar localnicii au ajuns la limita răbdării.

Fiind supărat că autorităţile pun mai mult preţ pe animalele sălbatice decât pe oameni, un consilier local a vrut să facă un experiment atunci când a găsit un urs mort pe şosea, lovit de un autoturism: a postat pe reţelele de socializare un filmuleț în care apare plimbând ursul mort în furca unui utilaj agricol, pentru a vedea ce reacţii stârneşte.

„Mi-a omorât porcii. Mi-a omorât vacile. Ursul a fost lovit de-o mașină. Este apel la 112, se poate verifica. Au fost toate autorităţile din ţara asta. L-am găsit lângă şosea. M-a zis cineva. Sunt martori. Şi atunci eu l-am luat”, a spus Ion Plăşan, consilier local Saschiz.

În urma întâmplării, autorităţile s-au autosesizat.

” În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că un bărbat de 39 de ani a condus pe raza localităţii Mihai Viteazu, din judeţul Mureş, un utilaj agricol. Transportând totodată cu furcile utilajului un urs decedat”, a precizat Aurica Săbău, purtător de cuvânt al IPJ Mureş.

Aceasta ispravă i-a adus însă un dosar penal consilierului local din Saschiz.

De ce pot deveni unii urși prietenoși

Într-o altă ordine de idei, amintim cum specialiștii spun că odată ce au intrat în contact cu virusul, ursii tineri devin prietenoşi. Aceştia pierd orice teamă de oameni, iar comportamentul lor, după contactarea bolii devine izbitor de asemănător cu cel al câinilor. Deocamdată, oamenii de ştiinţă nu ştiu cum să explice fenomenul care este din ce în ce mai frecvent.

Se pare că acest virus a afectat ursii tineri din statele americane Nevada și California. Urşii afectaţi devin prietenoşi cu oamenii, iar medicii veterinari nu îşi explică cum acționează efectiv boala. Cu toate acestea, o primă ipoteză a fost avansată de specialişti. Aceştia sunt de părere că boala este o formă de encefalită şi că este fatală. De altfel, medicii mai presupun că este asemănătoare cu virusul zombie de la căprioare, doar că efectul este invers. Dacă ursii devin prietenoşi atunci când se îmbolnăvesc, căprioarele dezvoltă un comportament agresiv şi neecordonat.

Până în prezent, boala nu a afectat multe exemplare, dar numărul în creștere îi îngrijorează pe specialiştii de la Departamentul pești şi animale sălbatice din Californa.

Cu toate acestea, la Mureș, un bărbat s-a filmat plimbând un urs mort în furca unui utilaj agricol.

Adauga un comentariu