S-a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor în Schema pentru Energie, a doua etapă, până la 31 martie 2025. Până în prezent, ieșenii nu au depus niciun proiect în „Schema de ajutor privind sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare”, derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Ieșenii care vor să investească în parcuri fotovoltaice sau eoliene pot depune cererile de finanțare la AFIR. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile. Astfel, pentru capacități mai mici de un 1MW inclusiv, pentru sursă solară, pot accesa 90 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 2 milioane de euro. Pentru capacități mai mari de 1MW inclusiv, pentru sursă solară, se acordă 40 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 18 milioane de euro. Până în prezent nu s-au depus cereri de finanțare din Iași. Cei interesați mai pot depune dosarele de finanțare până la finalul lunii martie 2025.
S-a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor în Schema pentru Energie, a doua etapă, până la 31 martie 2025
Pentru sesiunea aferentă anilor 2024-2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv. Beneficiarii eligibili prin Schema de Energie pot fi întreprinderile din sectorul agricol sau din sectorul industriei alimentare, legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și Organizații / federații de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI / FOUAI). Prin intermediul acestei scheme de sprijin, vor primi finanțare proiectele care au ca obiectiv realizarea capacităților noi (sub 1 MW inclusiv și peste 1 MW) de producere energie electrică, cu sau fără stocare, din surse solare, precum și din surse eoliene. Ieșenii vor investi câteva milioane de euro în parcurile fotovoltaice.
Noi fonduri europene sunt virate în conturile tinerilor fermieri
Tinerii fermieri din Iași primesc fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în această lună. La începutul anului 2025 sunt programate plăți către tinerii care au accesat fonduri europene în cadrul unor măsuri de finanțare derulate în perioada 2023-2024. Aceștia vor încasa peste jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile. Banii vor fi investiți în dezvoltarea unor ferme legumicole în diverse zone din județ, dar și pentru achiziția unor utilaje agricole sau înființarea unor fabrici de procesare a legumelor și fructelor. S-a prelungit sesiunea de depunere a proiectelor în Schema pentru Energie, a doua etapă, până la 31 martie 2025.