Eveniment-Social

S-au aplicat amenzi usturătoare! Ce făceau acești medici din Iași pentru a-și îngroșa veniturile

Publicat: 29 nov. 2019

S-au aplicat sancțiuni drastice pentru mai mulți furnizori de servicii medicale. Iată pentru ce au fost amendate aceste cabinete și la ce sume s-a ajuns. Echipele de control din cadrul CAS au efectuat mai multe controale drastice. La iveală au fost scoase mai multe nereguli. Câte controale s-au făcut în 2019 și cum arată bilanțul acestora

Pe parcursul anului 2019, inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate din Iași au efectuat numeroase controale în rândul furnizorilor de servicii medicale din Iași. Astfel, în urma acestor acțiuni, au fost descoperite numeroase nereguli. Pentru acestea, inspectorii CAS au luat măsuri drastice. Astfel, s-au aplicat sancțiuni usturătoare, ce ating sume uriașe. Până pe data de 15 noiembrie 2019, în registrele CAS Iași figurau nu mai puțin de 1.207 furnizori aflați în contract. Astfel, dintre aceștia, 182 erau prevăzuți a fi controlați pe planul anual de activitate. În total, până la data menționată, s-au efectuat nu mai puțin de 312 controale la furnizori, iar sumele imputate aproape ating suma de trei milioane de lei.

Sancțiuni drastice pentru acești furnizori

Până în prezent, pe parcursul anului 2019, inspectorii CAS au efectuat nu mai puțin de 63 de controale în rândul furnizorilor de asistență medicală primară. Dintre acestea, 25 au fost tematice, 20 operative, iar 18 au fost inopinate. Sumele imputate sunt în valoare de 151. 854 de lei, iar cele recuperate ating suma de 124.564 de lei. Atunci când vine vorba despre nereguli, inspectorii au constatat mai multe aspecte.

„Au fost identificate mai multe probleme. Printre acestea, nu se actualizează lista proprie curprinzând persoanele înscrise. Documentele medicale primare nu sunt consemnate corect și complet. Totodată, s-a descoperit că aparatul de urgență al unui cabinet conținea medicamente expirate. S-au raportat consultații finalizate cu prescriere de medicamente compensate și bilete de trimitere unor persoane care nu se aflau pe lista de capitație. Totodată, în unele cazuri s-a constatat că nu se respectă programul de lucru”, se arată în raportul întocmit de CAS Iași.

S-au descoperit nereguli grave

Inspectorii CAS au efectuat mai multe controale și în rândul cabinetelor stomatologice din județul Iași. Și în aceste cazuri, s-au aplicat sancțiuni drastice, sumele imputate fiind uriașe. Atunci când vine vorba despre această categorie de furnizori, s-au efectuat nu mai puțin de 31 de controale, sumele imputate atingând suma de 161.308 lei. Printre principalele nereguli se numără următoarele:

„Nu se asigură respectarea prescripțiilor medicale electronice și a biletelor de trimitere către alte specialități. S-au identificat servicii raportate în SIUI și neconsemnate în documentele medicale primare. S-a constatat raportarea unor servicii pe dinți care au fost anterior raportați ca fiind extrași. Totodată, s-a constatat suprapunerea programului de lucru desfășurat în cadrul cabinetului stomatologic cu programul de lucru desfășurat în alte unități sanitare”, adaugă reprezentanții CAS Iași.loading...

Adauga un comentariu