Local

S-au deschis urnele pentru alegerile locale 2020. Toate detaliile despre votul din județul Iași

Publicat: 27 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au deschis urnele pentru alegerile locale 2020. Toate detaliile despre votul din județul Iași
Alegeri Locale

Începând cu ora 7.00, în județul Iași s-au deschis urnele de votare la alegerile locale 2020. Astfel 787.375 de alegători sunt așteptați la urne în cele 759 de secții de votare din toate cele 98 de localități din județ. Urnele se vor închide la ora 21.00. Ieșenii își vor alege astăzi viitorii primari, consilieri locali, președintele de consiliu județean și consilierii județeni.

787.375 alegători în județul Iași pentru alegerile locale 2020. Iată lista secțiilor de votare

În județul Iași sunt deschise 759 de secții de votare. Dintre acestea, 255 de secții sunt deschise în municipiul Iași, iar alte 28 de secții sunt deschise în municipiul Pașcani. De asemenea, alte șapte secții de votare sunt deschise în orașul Hârlău, 11 în orașul Podu Iloaiei și alte opt secții de votare în orașul Târgu Frumos. În total, în județul Iași sunt așteptați la urne 787.375 de alegători. În municipiul Iași au fost trecuți, pe listele permanente, 321.144 de persoane. În municipiul Pașcani au fost înregistrați 38.371 de alegători, în vreme ce în orașul Hârlău sunt înregistrate 12.098 de persoane cu drept de vot. În orașul Podu Iloaiei sunt trecuți 8.588 de alegători, în timp ce în orașul Târgu Frumos sunt înregistrați 11.647 de alegători.

La alegerile locale 2016, în județul Iași erau 741 de secții de votare. În urmă cu patru ani, au votat 315.826 de persoane cu drept de vot dintr-un total de 748.111 (42.22 la sută din totalul celor înscriși pe listele electorale).

Condiții speciale de vot în secțiile de votare din județul Iași, în perioada pandemiei de COVID-19

Secțiile de votare din județul Iași s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21:00. În timpul scrutinului electoral se vor respecta, însă, și un set de reguli din cauza pandemiei de COVID-19. Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral. Este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum 1 metru între participanții la procesul electoral. Trebuie să se asigure și dezinfecția periodică, după fiecare contact direct cu alte persoane, a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecția sediilor secțiilor de votare.

În cadrul secțiilor trebuie asigurate circuite separate de intrare și ieșire din secție. Tot administrațiile locale trebuie să asigure flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Doar cinci alegători în sala de vot. Alegătorii își pun singuri mențiunea VOTAT pe cartea de identitate.

La alegerile locale 2020, în sala de vot vor avea acces cel mult cinci alegători, accesul urmând a se face eșalonat. Alegătorii vor fi obligați să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare, la localul de vot și la ieșirea din acestea. Alegătorul va pune singur cartea de identitate în suportul terminalului informatic, astfel încât datele sale de identificare să poată fi preluate.

„În vederea identificării de către operatorul de calculator și de către membrii biroului electoral al secției de votare, alegătorul va fi instruit să își îndepărteze, pentru scurt timp, masca spre a fi identificat, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii biroului electoral al secției de votare” se arată în decizia luată de Autoritatea Electorală Permanentă. Alegătorii își vor aplica singuri ștampila cu mențiunea „VOTAT” pe cartea de identitate.

Adauga un comentariu