Actualitate

S-au emis primele cărţi de identitate electronice, într-un proiect pilot la Cluj Napoca. Ministrul Lucian Bode a făcut anunţul. Cum vor arăta buletinele – VIDEO

Publicat: 02 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au emis primele cărţi de identitate electronice într-un proiect pilot la Cluj Napoca. Ministrul Lucian Bode a făcut anunţul. Cum vor arăta buletinele - VIDEO
Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică. A avut loc şi o prezentare tehnică a proiectului

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis, luni, 2 august 2021, începerea programului pilot în ceea ce priveşte emiterea cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot desfăşurat în Cluj-Napoca.

„Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot, pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar, Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot”, a declarat Lucian Bode la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.

Costul unui buletin electronic nou este de 14 euro. Prima solicitare pentru o astfel de carte de identitate va fi preluată începând de luni, 2 august și va putea fi obținută în maxim 10 zile.

5.000 de buletine electronice vor fi emise în Cluj

Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică. A avut loc şi o prezentare tehnică a proiectului.

„Doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale ministerului Afacerilor Interne, care, în colaborare cu partenerii instituţionali, au pus în practică, prin forţe proprii, acest proiect pilot”, a spus Lucian Bode.

Ce acte ai nevoie pentru cartea de identitate electronică sau biometrică

Cei care doresc să solicite un buletin electronic trebuie să se prezinte cu mai multe documente.

– Cerere pentru eliberare buletin
– Certificatul de naștere, original și copie
– Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie
– Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie
– Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie
– Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie
– Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie
– Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate

Adresa de domiciliu ar putea fi eliminată de pe cartea de identitate

Vicepremierul României, Dan Barna, a transmis în data de 22 iunie 2021, faptul că ar propune în colitie eliminarea adresei de domiciliu de pe cartea de identitate. Astfel, copreşedintele USR PLUS afirma că eliberarea buletinului nu va fi condiţionată de specificarea domiciliului.

„Un alt element important pe care îl vom discuta la coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum e situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliu pe cartea de identitate”, a declarat Dan Barna.

Eliminarea adresei de domiciliu de pe buletin va facilita participarea la vot

Conform declaraţiei liderului USR PLUS, acest lucru ar putea permite o participare la vot mult mai uşoară, flexibilă şi mult mai firească.

„Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare”, a precizat Barna.

Dan Barna a afirmat faptul că în marea majoritate a ţărilor domiciliul „nu este o componentă” a identităţii persoanei.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciulului pe respectiva carte de identitate”, a spus Dan Barna, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Adauga un comentariu