Economic Local

S-au epuizat fondurile pentru tinerii fermieri! Din Iași s-au depus proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro

Publicat: 23 ian. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
S-au epuizat fondurile pentru tinerii fermieri Din Iași s-au depus proiecte în valoare de 315 milioane de euro
Ieșenii vor să investească fonduri europene în mediul rural

Fondurile alocate investițiilor pentru tinerii fermieri s-au epuizat cu o săptămână mai devreme față de termenul final pentru depunerea proiectelor. Din Iași s-au înaintat 45 de proiecte în valoare de 3,15 milioane de euro

Ieșenii vor să deschidă, în mediul rural, afaceri de succes cu fonduri europene. Aceștia au depus în intervenția DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri proiecte în valoare de jumătate de milion de euro. Investițiile pe care vor să le facă vizează modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice, vegetale sau apicole. Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), la nivel național au fost depuse 3.761 de proiecte în valoare de 263.270.000 de euro. Fondurile alocate acestei componente sunt de 175.484.235 de euro, sesiunea de depunere fiind închisă la atingerea procentului 150 la sută din valoarea alocării.

Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere era deschisă până la 31 ianuarie 2024, dar a fost închisă cu o săptămână mai devreme. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.

S-au epuizat fondurile pentru tinerii fermieri înainte de termen

Ieșenii care au depus proiectele trebuie să îndeplinească un anumit punctaj și să aibă maximum 40 de ani împliniți în momentul depunerii cererilor de finanțare. Aceștia primesc 75 la sută din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare și 25 la sută se va acorda în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Tinerii fermieri din Iași au cheltuit, până în prezent, peste 7 milioane de euro, fonduri europene nerambursabile. Un alt program unde au fost epuizate fondurile înainte de termen este cel pentru modernizarea drumurilor agricole și comunale, unde au fost depuse 18 proiecte din Iași.

Ce măsuri mai au disponibile ieșenii?

În această perioadă, specialiștii AFIR verifică aceste cereri de finanțare, iar cele eligibile pot primi un milion de euro pentru fiecare proiect. Ieșenii mai au la dispoziție alte sesiuni de depunere a proiectelor, în cadrul mai multor măsuri.

Astfel, DR-15-Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole, cu o  alocare de 142.383.527 de euro, este disponibilă până la finalul lunii aprilie 2024. La fel și DR-15-Componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole, cu o alocare de 9 milioane de euro. Se pot depune proiecte în DR-20 Investiții în sectorul zootehnic, componenta sector bovine (inclusiv bubaline) – alocare 67.383.218 euro, componenta sector suine – alocare 98.828.720 de euro, componenta sector ovine-caprine – alocare 15.722.750 de euro.

Ieșenii care vor să investească în sectorul avicol au la dispoziție și componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare vizate de componenta V) și alte animale de fermă, inclusiv albinele, cu o alocare 22.461.072 de euro, dar și componenta găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere – alocare 20.214.965 de euro. Pentru sistemul de irigații este deschisă sesiunea de depunere a proiectelor în DR-26 Înființarea sistemelor de irigații – 102.421.176 de euro.

Fondurile alocate investițiilor pentru tinerii fermieri s-au epuizat, iar următoarea etapă este verificarea dosarelor depuse.

Adauga un comentariu