În timpul unui nou studiu, cercetătorii au remarcat că, spre deosebire de SARS-CoV-2, coronavirusul porcin a reușit să se replice mai rapid în celulele din intestin, mai degrabă decât în plămâni.
Întrucât lumea se luptă în prezent cu o epidemie severă de Covid-19, ar trebui să fim atenți la SADS-CoV? Acest nou coronavirus, descoperit în China în 2016, afectează porcii, dar până acum nu a fost niciodată considerat periculos pentru oameni. Pe baza rezultatelor cercetărilor recente, lucrurile se pot schimba.
Aceeași familie de viruși ca și SARS-CoV-2
În ultimii patru ani, această tulpină de virus a provocat diaree severă și vărsături la porci, in China. Un studiu PNAS avertizează cu privire la posibila transmitere a virusului la oameni de la porci. La purceii infectați, cu vârsta mai mică de cinci zile, mortalitatea este mai mare de 90%. Din punct de vedere economic, o epidemie mare SADS-CoV ar putea provoca daune grave în țările care depind de producția și vânzările de carne de porc. Statele Unite, de exemplu, au fost al treilea producător mondial de carne de porc, anul trecut.
Oamenii de știință au dovedit că acest coronavirus porcin a evoluat din coronavirusul de liliac. Cercetătorii americani au testat potențialul virusului de a infecta celulele altor animale. Au descoperit că SADS-CoV se poate reproduce în tractul respirator uman, in ficat și intestine. SADS-CoV aparține aceleiași familii de viruși ca SARS-CoV-2, agentul care provoacă pandemia Covid-19, dar aparține unui gen diferit. Mai precis, SADS-CoV este un „alfacoronavirus”, în timp ce SARS-CoV-2 este un „betacoronavirus”.
Un coronavirus nou transmis de porci: care este tratamentul eficient
„Mulți cercetători se concentrează pe potențialul emergent al beta-coronavirusurilor, precum SARS și MERS. De fapt, alfacoronavirusurile pot fi îngrijorătoare pentru sănătatea umană, având în vedere potențialul lor de a se deplasa rapid de la o specie la alta”, a spus epidemiologul Ralph Baric de la Universitatea din Carolina de Nord.
În mod îngrijorător, această cercetare recentă a arătat că oamenii nu ar fi în stare să posede imunitatea eficientă pentru a combate acest nou coronavirus. Cu toate acestea, tratamentul cu remdesivir pare a fi eficient. Această moleculă ar fi făcut posibilă blocarea „eficientă a replicării virusului in vitro”.
„Datele promițătoare cu remdesivir oferă o opțiune potențială de tratament în cazul unui eveniment de contagiune umană. Recomandăm ca cei care lucreaza cu porci și populația de porci să fie monitorizați în permanență pentru semne de infecții cu SADS-CoV, pentru a preveni alte boli și pierderi economice masive”, notează studiul.
În concluzie, acest studiu avertizează că SADS-CoV ar trebui considerat un „potențial agent patogen emergent al coronavirusurilor, cu risc ridicat, care ar putea avea un impact negativ asupra economiei globale și asupra sănătății umane”, noteaza Sante Magazine.