Salata de icre cu griș și apă minerală este foarte delicioasă și preferată de mulți români, însă nu este foarte ușor să obținem consistența perfectă tot timpul. Nu o să te mai saturi mâncând acest preparat, așa că trebuie să înveți cum să o faci corect pentru a-ți surprinde prietenii și familia.
O variantă perfectă pentru momentele în care dorești o gustare rapidă este salata cu icre de griș. Este un preparat care se face după o rețetă foarte simplă și rapidă, iar rezultatul este delicios.
Salată de icre cu griș și apă minerală
Salata de icre cu griș, cunoscută și sub denumirea de salată de icre moldovenească, se remarcă ca o delicatesă tradițională, renumită pentru gustul său inconfundabil, textura plăcută și simplitatea ingredientelor folosite.
Pentru această rețetă de salată de icre vei avea nevoie de 100 gr icre (de crap sau hering, proaspete sau sărate), 100 gr griș, 300 ml ulei, o ceapă roșie(sau albă) tocată fin, zeama de la jumătate de lămâie, 2-3 linguri de apă minerală.
Pentru salata de icre cu griș, se pune la fiert grișul și se lasă până devine o pastă fină, apoi când e gata, se lasă la răcit. Dacă icrele sunt proaspete, trebuie să adaugi sare peste ele, după gust. Dacă folosești icre sărate cumpărate din comerț, trebuie să le ții înainte la desărat într-un bol cu apă, iar peste ele pune 2 felii de pâine. Se țin în apă cam 3-4 ore înainte de preparare.
Grișul fiert și răcit se pune într-un blender, apoi se adaugă icrele și se blenduiesc circa 2-3 minute. După ce s-au pasat bine, se încorporează ușor uleiul, zeama de lămâie și apa minerală, apoi se continuă blenduirea până se obține consistența dorită.
Uleiul se toarnă cu răbdare, puțin câte puțin, pentru a nu se tăia salata. După ce obții consistența dorită a icrelor, se adaugă ceapa tocată foarte mărunt. Salata de icre se decorează cu frunze de mărar sau măsline negre și se servește rece.
Iată ce să faci dacă a ieșit moale
Cea mai delicioasă salată de icre este cea pe care o preparăm noi acasă, însă există situații în care aceasta poate să iasă prea moale. Ce poți face într-o astfel de situație? Din fericire, există un ingredient ieftin care poate salva salata de icre.
Dacă salata de icre a ieșit prea moale mai adaugă griș. Acest truc este foarte bine cunoscut de mulți bucătari care folosesc ingredientul pentru a obține o consistență perfectă. Tot ce trebuie să faci este să mai fierbi puțin griș, iar după ce s-a răcit, pui grișul peste icre și amesteci până se leagă.
De asemenea, și modul de preparare este unul foarte important. Ai nevoie doar de icre, ceapă, ulei, apă minerală și lămâie, iar secretul ține de modul în care omogenizezi toate aceste ingrediente. Atunci când amesteci icrele trebuie să o faci cu atenție pentru a evita ca icrele să se taie. În momentul în care amestecul nu reușește să încorporeze uleiul, icrele se taie și se separă. Din nefericire, rezultatul va fi unul nedorit și vei obține o salată de icre prea moale.
O altă modalitate de a salva salata de icre este să faci o pastă dintr-un gălbenuș fiert. După ce amesteci foarte bine gălbenușul și obții o compoziție cremoasă, adaugă icrele tăiate și amesteci din nou. Cu aceste trucuri, salata de icre cu griș și apă minerală nu are cum să nu iasă delicioasă.