Prima pagină » Actualitate » Salvamontiştii din Bran caută un turist care s-a rătăcit pe munte
Salvamontiştii din Bran caută un turist care s-a rătăcit pe munte

Salvamontiştii din Bran caută un turist care s-a rătăcit pe munte

26 dec. 2022, 23:59,
în Actualitate

Salvamontiştii din Bran caută, luni seară, un turist care s-a rătăcit după ce a plecat de la Vârful Omu.

„Acţiune în derulare a salvamontiştilor din Bran pentru căutarea şi recuperarea unei persoane plecată de la vf. Omu şi rătăcită pe traseul cu marcaj triunghi galben”, a transmis Salvamont România.

Salvamont România, recomandări pentru cei care sunt martorii unui accident pe pârtie

Salvamont România anunţă, luni, că, odată cu debutul sezonului de iarnă au apărut şi primele accidente şi a transmis o serie de recomandări pentru cei care sunt martorii unor evenimente neplăcute pe domeniile schiabile.

„Pentru că sezonul de iarnă a debutat şi au apărut primele evenimente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, Salvamont România vă prezintă câteva masuri pe care să le întreprindeţi dacă sunteţi martor la un accident pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă”, au transmis, luni, salvamontiştii.

Aceştia au întocmit o listă cu câteva recomandări:

  1. Nu intraţi în panică.
  2. Protejati victima prin marcarea locului accidentului prin amplasarea unei perechi de schiuri amplasate în X la 4-5 metri în amonte.
  3. Anunţaţi echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil, sau apelaţi telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional SALVAMONT – VODAFONE (0SALVAMONT – 0725826668).
  4. Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate. Orice pacient care după un traumatism prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat. Nu permiteţi „binevoitorilor” sau „salvatorilor de ocazie” să mişte sau să transporte pe braţe, târâş sau cu mijloace improvizate victima.
  5. Dacă victima este inconştientă, deschideţi-i căile aeriene. Nu „basculaţi” spre spate capul victimei şi verificaţi timp de 10 secunde dacă respiră. Dacă nu respiră, efectuati resuscitare cardiopulmonară. Urmaţi indicaţiile primite din dispeceratul medical .
  6. Discutaţi cu victima şi observaţi dacă este coerentă în exprimare. Observaţi dacă prezintă hemoragii puternice, care reuşesc să treacă prin echipament. Identificaţi locul hemoragiei şi faceţi compresie. Dacă hemoragia este abundentă şi nu se opreste, aplicaţi un garou deasupra leziunii (anunţaţi dispeceratul medical despre acest lucru).

Evitaţi să intrati în contact direct cu sângele pacientului!

  1. Nu încercaţi să aduceţi în poziţie anatomică membrele sau corpul victimei indiferent de poziţia acestuia, se pot produce leziuni cu efect ireversibil sau care pot fi fatale.
  2. Protejaţi termic persoana accidentată (acoperire cu sac de dormit, folie „Sirius” ), discutaţi permanent cu ea, urmăriţi o eventuală schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor şi aşteptaţi până sosesc echipele Salvamont.

Salvamontiştii au mai anunţat că, în prima zi de Crăciun, s-au primit 8 apeluri de urgenţă, fiind salvate 8 persoane. 5 dintre acestea au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`