National

Sărăcirea românilor imbogătește statul român! Hidroelectrica, companie de stat, a inregistrat un profit uriaș din cauza scumpirii facturilor

Publicat: 01 sept. 2021
baraj Hidroelectrica
Pe fondul scumpirilor, Hidroelectrica, a inregistrat un profit uriaș în primele 6 luni din 2021

Pe piața energiei din România este haos, haos pentru românii care plătesc facturi uriașe pentru același consum. Totusi, de sărăcirea românilor profită companiile de stat. Vorbim despre Hidroelectrica, companie care este detinută de Ministerul Energiei si care a inregistrat un profit uriași.

Practic, profitul pe primele 6 luni din 2021 s-a dublat comparativ cu cel inregistrat in 2020. Acest lucru se intamplă si din cauza faptului că românii plătesc facturi mai mari.

Hidroelectrica obține un profit uriaș din cauza scumpirii facturilor românilor

Conform datelor analizate de Ziarul Financiar, Hidroelectrica, companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei a obtinut un profit uriaș in primele 6 luni ale anului 2021. Raportul arată faptul că, in plin haos al pietii, Hidroelectrica a obtinut un profit de 1,687 miliarde de lei în primul semestru din acest an, dublu faţă de 2020, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei lei.

La un calcul simplu, Hidroelectrica a vândut cu 33% mai multă energie in primul semestru al acestuia an. Pretul mediu cu care a vândut MWh-ul este de 283 de lei, in creștere cu 41% față de anul trecut. Interesant este faptul că, acelasi calcul arată faptul că, pentru a putea să il producă, compania de stat cheltuie 103 lei pe MWh. Guvernul s-a arătat socat de faptul că facturile energiei electrice au crescut simtitor, asta din considerentul că, culmea, 80% din productie o face tocmai el. De altfel, autoritatile au anuntat controale la companii:

„Conform managementului companiei, în cursul primelor şase luni ale anului 2021 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.206 milioane lei, în creştere cu 77,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, EBITDA de 2.442,3 milioane lei, în creştere cu 95,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi un profit net de 1.687,4 milioane ei, în creştere cu 109,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, se arată într-un raport al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica. Cu aceste rezultate, Hidroelectrica ajunge la o evaluare istorică de 30,2 miliarde de lei.

Liviu Dragnea anunța in urmă cu câtiva ani faptul că se dorește ca românii să plătească mai mult la facturi

In urmă cu câțiva ani, Liviu Dragnea spunea in mai multe discursuri publice faptul că în spatele posibilelor creșteri se află un grup de ” șmecheri” care vor să blocheze economie:

„Sunt rău pentru că nu mai vreau ca în România preţul la gaze şi la energia electrică să fie făcut de un grup de şmecheri, care dacă hotărăsc că economia să fie blocată, aceasta să fie facut` prin preţuri? Dacă hotărăsc că romanii să devină sclavii facturilor, măresc preţurile? Pentru că îmi doresc ca această tară să fie respectată în lume şi în Europa? Da, dacă pentru asta înseamnă că sunt rău, da, sunt rău!”, a susţinut Liviu Dragnea la momentul respectiv.

Specialiștii din domeniu au declarat în repetate rânduri că, dacă se vor menține prețurile, românii se vor întoarce la nivelul de trai de acum 10 ani. De altfel, aceeași specialiști au susținut că cea mai mare problemă, pe lângă scumpirea gazelor naturale și a energiei electrice este și transpunerea acestora in viața de zi cu zi.

Comentarii
  • Ziaristul confunda lucrurile. Pretul de vanzare a energiei contine: costul de productie (cca 40%), costul de distributie, alte costuri (transport IT, etc). Pana la liberalizare, costul de distributie era de circa 35% din pretul de vanzare.

    Jaful vine din distributie, nu din productie. Sa luam ca exemplu Hidroelectrica si EON. Amandoi sunt distribuitori de energie electrica. Daca EON ar percepe pentru distributie acelasi tarif ca Hidroelectrica, pretul la consumator ar fi acelasi. Nu e asa. Hidroelectrica vinde cu 0,250 lei/kWh. EON vinde cu 0,375 lei/kWh, deci cu 50% mai scump decat Hidroelectrica. De ce? Pentru ca EON a crescut exagerat tariful pentru distributie.

Adauga un comentariu