WoW!

Sărbătoare 15 decembrie 2019. Cui spunem LA MULȚI ANI

Publicat: 14 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoare 15 decembrie 2019. Cui spunem LA MULȚI ANI

Pe data de 15 decembrie, este prăznuit Sfântul Mucenic Elefterie. E s-a născut în Roma într-o familie de nobili creştini. De mic a rămas orfan de tată fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit tradiţiei, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel, scrie crestinortodox.ro.

Aceasta a încredinţat creşterea şi educaţia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Episcopul l-a hirotonit diacon la vârsta de cincisprezece ani, preot la vârsta de optsprezece ani, şi episcop al Iliricului la vârsta de douăzeci de ani.

Sărbătoare 15 decembrie 2019. Cui spunem LA MULȚI ANI

Sfântul Elefterie a atras pe mulţi la credinţa în Hristos învăţând şi propovăduind. De aceea, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix să îl aresteze pe Sfântul Elefterie şi să îl aducă la Roma. Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit că Hristos este Dumnezeul tuturor.

Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită, şi arderea în cuptor de foc. Călăii imperiali au tăiat şi cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Părţi din sfintele sale moaşte sunt prezente şi la biserică ‘Sfantul Elefterie’ din Bucureşti, una dintre catedralele Capitalei.

Tradiția spune că Sfântul Elefterie este cel care le protejează pe femei și le ajută să nască mai ușor, motiv pentru care în această zi ar trebui să se țină post și să îi fie închinate mai multe rugăciuni.

Adauga un comentariu