National

Sărbătoarea Rusaliilor: Obiceiuri și superstiții populare

Publicat: 18 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sărbătoarea Rusaliilor Obiceiuri și superstiții populare
Rusaliile ortodoxe sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște 2021 și la 10 zile după Înălțarea Domnului

Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. De Sărbătoarea Rusaliilor există mai multe obiceiuri și superstiții în tradiția populară.

De Rusalii, Duhul Sfânt a venit în lume şi s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli și s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Hristos.

Rusaliile sunt sărbătorite în calendarul creştin ortodox la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului, Sfintele Paşti. La fel ca la Paști, sunt două zile de sărbătoare, duminică şi luni, pentru a marca Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea sau peste sfinţii apostoli.

Când sunt Rusaliile în 2021

Sărbătoarea Rusaliilor are loc după Învierea lui Hristos şi Înălţarea Sa la ceruri şi a fost anunţată în Vechiul Testament de profeţii mesianici. Aceasta mai este denumită și „capătul sărbătorilor”, adică evenimentul cu care se încheie istoria mântuirii realizată de Hristos. În tradiția popular, Sărăbătorii Rusaliilor I se mai spune și „Duminica Mare”, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt, iar Lunea se sărbătorește Sfânta Treime.

Prima și cea de-a doua zi de Rusalii sunt zile libere legale. Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii se acordă în funcție de data la care este sunt sărbătorite de fiecare cult religios în parte.

Rusaliile ortodoxe sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște 2021 și la 10 zile după Înălțarea Domnului, adică duminică, 20 iunie, respectiv luni, 21 iunie.

Rusaliile catolice au fost sărbătorite pe 23 mai cu aproape o lună înaintea Rusaliilor ortodoxe. Sărbătoarea Rusaliilor catolice a fost marcată, ca în fiecare an, printr-un pelerinaj de mare amploare la Șumuleu Ciuc.

După slujba de dimineață, de la biserica franciscană, oamenii au plecat spre şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde un sobor de preoţi a ţinut liturghia.

Sărbătoarea Rusaliilor: Obiceiuri populare

De Sărbătoarea Rusaliilor, în tradiția populară românească există mai multe obiceiuri pentru a marca această importantă sărbătoare. Aceste obiceiuri diferă de la o regiune istorică la alta.

ÎnMoldova, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Se folsoesc, de obicei, ramurile de tei, deoarece se spune că acestea feresc gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

În trecut, se obișnuia ca tinerii să le aducă din păduri, după care să le sfinţească la biserică. Pe urmă, credincioşii le luau acasă şi le puneau la icoane. Acum obiceiul se mai păstrează doar în mediul rural, în timp ce în zona orășenească se obișnuiește ca aceste aramuri de tei să fie cumpărate din piață sau să fie luate de la biserică. Despre ramurile de tei se consideră că au puteri vindecătoare până la Sânziene.

În Oltenia cel mai întâlnit obicei de Rusalii este Dansul Călușarilor. Acesta este considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice. Cei care îi primesc pe călușari obișnuiesc să-i întâmpine cu frunze de nuc, pelin și bani.

În zona Ardealului, există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

Un alt obicei din zona Ardealului de Sărbătoarea Rusaliilor esre „Împănatul boului”. Acest obicei se mai ține doar în mediu lrural, unde oamenii merg pe ulițele satului având în față un bou împodobit cu ornamente din flori. Preotul îi sfințește pe toți din alai, după care le dă de băut participanților. Tradiția spune că în momentul în care boul este eliberat, o fată va trebui să-l stăpânească și să ocolească o masă de trei ori. Dacă tânăra va reuși se va căsători în anul ce urmează.

Superstiţii populare de Rusalii

În tradiția populară se face vorbire despre Iele, care erau considerate fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Ielele umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit.

În unele zone ale țării, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

În unele zone ale țării, există superstiția ca de Sărbătoarea Rusaliilor să nu se meargă la câmp, pentru a nu fi pedepsit de Iele.

De asemenea, în tradiția popular se spune că nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi „luat din Rusalii”.

În unele zone, există obiceiul „spălatului pe picioare” cu pelin. Despre acest obicei se spune că are rolul de a aduce sănătate și de a feri de spiritele rele. În plus, de Sărbătoarea Rusaliilor nu trebuie să speli și nici să muncești.

Adauga un comentariu