National

Zile libere de Rusalii 2021. Pe ce dată pică sărbătoarea

Publicat: 09 iun. 2021
Calender cu zile libere de Rusalii 2021
În 2021, potrivit calendarului ortodox, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului.

Și în acest an angajații vor avea zile libere de Rusalii 2021. Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște și mai este întâlnită sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh.

În fiecare an, românii beneficiază de zile libere în această perioadă.

Zile libere de Rusalii 2021

Rusaliile sunt considerate a fi una din cele mai vechi sărbători creștine și sunt celebrate atât de creștinii ortodocși, cât și de greco-catolici. Denumirile acestei sărbători, Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime vin de la faptul că sărbătoarea este celebrată la cincizeci de zile după Paște.

Sărbătoarea Rusaliilor este prăznuită la 50 de zile după Paște în fiecare an. Celebrarea acesteia are loc timp de de două zile, prima zi de Rusalii va fi întotdeauna într-o duminică, iar în cea de-a doua zi, lunea. Românii vor beneficia în aceste două zile de libere legale.

Potrivit Codului Muncii, zilele libere de Rusalii sunt acordate în funcție de datele în care vor fi sărbătorite de fiecare cult religios.

Câte zile libere vor fi de Rusalii 2021

În 2021, potrivit calendarului ortodox, Rusaliile sunt prăznuite la 50 de zile după Învierea Domnului și la 10 zile după Înălțarea Domnului, și pică în data de 20 și 21 iunie.

Cu ocazia sărbătorii de Rusalii, angajații vor avea două zile libere legale (duminică și luni).

Potrivit tradițiilor, în această zi, credincioșii merg la biserică crenguțe de nuc şi salcie să fie sfințite, se spune că acestea te feresc de toate relele.

Numele acestei sărbători vine de la Rosalia, sărbătoarea romană a trandafirilor sau rozelor, peste care este suprapusă sărbătoarea creștină, destinată strămoșilor.

Tradiții şi obiceiuri de Rusalii

În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramuri de tei  vindecătoare

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În unele zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului.

Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele. Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca „udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua de sărbătoare. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Comentarii
  • Poate unii nu vor fi de acord cu mine, dar declararea celei de a doua zi de Rusalii și a zilei de 15 august drept sărbători legale a fost un subterfugiu al lui Băsescu de a face din onomastica sa și a soției sale, sărbători legale. Asta nu înseamnă că eu nu prețuiesc Sfânta Treime și Sântămăria, dar trebuie remarcat că a doua zi de Rusalii (Sf. Treime) este onomastica lui, iar pe 15 august, onomastica Mariei Băsescu. Mă înteb când vom declara sărbători legale onomasticele Werner, Clotilde, Fritz, Arafat, Stănescu?

Adauga un comentariu