Prima pagină » Sanatate » Sarcina pe săptămâni și luni. Prin ce schimbări trece viitoarea mamă și bebelușul

Sarcina pe săptămâni și luni. Prin ce schimbări trece viitoarea mamă și bebelușul

22 nov. 2022, 11:04,
în Sanatate

Din moment ce testul de sarcină este pozitiv, iar medicul a confirmat rezultatul trebuie să știi cât durează sarcina pe săptămâni și luni. Nouă luni este o perioadă destul de lungă.  Este bine să știi că 40 de săptămâni de gestație se calculează de la data ultimei menstruații.

Medicii preferă să calculeze o sarcină în săptămâni. Astfel, o sarcină durează 40 de săptămâni. Multe femei sunt derutate de faptul că uneori săptămânile de la data ultimei menstruații se trec la număr, chiar dacă sarcina nu a început încă. De ce? Prin numărarea de la începutul ciclului, medicul dumneavoastră poate evalua mai ușor stadiul de dezvoltare al bebelușului și poate planifica data nașterii. Calendarul sarcinii începe din prima zi a ultimei menstruații. Acesta este punctul de plecare pentru 40 de săptămâni. Probabil că vei observa că aștepți un copil în ziua în care ți se oprește menstruația. Acest lucru înseamnă că sunteți deja însărcinată de 5 săptămâni.

femeie insarcinata care tine mainele pe burta

După fertilizare, începe diviziunea celulară și în fiecare zi embrionul este format din mai multe celule

Sarcina pe săptămâni și luni. Cum se schimbă corpul tău în săptămânile 1-12

Pe lângă faptul că este împărțită în săptămâni sau luni, sarcina este, de asemenea, împărțită în mod tradițional în trei etape principale, așa-numitele trimestre de sarcină.  Primul trimestru de sarcină este cuprins între săptămânile 1-12. În această perioadă organism începe să sufere schimbări.

Corpul tău trece prin multe schimbări în timpul sarcinii. Hormonii tăi lucrează la maxim. Acest lucru duce la multe dintre simptomele de sarcină. Vă puteți simți obosită, sânii devin hipersensibili. Totul se schimbă. Organismul dumneavoastră produce mai puțină salivă, ceea ce face ca dinții să fie predispuși la carii și gingivită.

femeie insarcinata care tine mainele pe burta

Nivelul crescut de estrogen reduce producția de sebum

Nivelul crescut de estrogen reduce producția de sebum, multe femei însărcinate au linii fine și riduri mai clare, mai netede și mai fine. Cu toate acestea, este posibil să fiți mai sensibilă la soare, astfel încât pistruii și petele de pe piele să devină mai întunecate.

Părul devine mai închis la culoare, iar hormonul progesteron încetinește căderea părului. La multe femei însărcinate, părul devine mai strălucitor și mai voluminos. Sânii se dezvoltă, aceștia cresc în dimensiuni. Areola și mamelonul devin mai întunecate. Această schimbare face ca mamelonul să fie mai puțin sensibil.

Bebelușul în primul trimestru. Cum se dezvoltă copilul tău?

După fertilizare, începe diviziunea celulară și în fiecare zi embrionul este format din mai multe celule. Primele celule nervoase se formează în jurul datei de 18 zile. În săptămâna 4, are loc dezvoltarea embrionară.

femeie care tine un test de sarcina pozitiv in mana

Corpul tău trece prin multe schimbări în timpul sarcini

La începutul celei de-a doua luni de sarcină, embrionul are o dimensiune de aproximativ 2 mm. În săptămâna 6, embrionul are deja o dimensiune de aproximativ 4 milimetri, iar începând cu săptămâna 7 crește cu aproximativ un milimetru pe zi.  Embrionul se află în sacul amniotic sub protecție, membrele sale sunt atașate și își produce propriul sânge. Inima începe să bată și poate fi auzită la ecografie nu mai târziu de săptămâna 8.

Atunci când monitorizezi sarcina pe săptămâni și luni este bine să cunoști prin ce schimbări trece și bebelușul tău în fiecare trimestru. În ultimul stadiu al dezvoltării embrionare, capul bebelușului a crescut și a căpătat trăsături umane. Datorită dezvoltării creierului, fătul poate deja să-și miște toate părțile corpului. La 12 săptămâni, fătul are deja o înălțime de cinci-șase centimetri. În acest moment, toate organele sunt create. Dimensiunea copilului dumneavoastră în primul trimestru este de aproximativ 5 cm.

femeie insarcinata care tine degetul pe burta ei

Medicii preferă să calculeze o sarcină în săptămâni

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`