Sarmale în foi de viță se fac spre sfârșitul verii atunci când frunzele de viță-de-vie sunt un pic mai mature. Acestea sunt acrișoare şi contribuie la gustul preparatului. Frunzele se pot păstra în sticle sau la congelator pentru a putea fi folosite și în sezonul rece.
Sarmalele sunt un preparat tradițional specific țării noastre și sunt pregătite într-o varietate de moduri. Cu umplutură din carne tocată și înveliș din foi de viță ori foi de varză, sarmalele sunt unul dintre cele mai apreciate și consumate feluri principale de mâncare.
Sarmale în foi de viță, rețeta originală pe care de dispariție
Sarmale în foi de viță, una dintre cele mai populare variante ale clasicelor sarmale în foi de varză. Se umplu de obicei cu carne de porc. Dar poți folosi și un amestec de carne de vită cu porc un pic mai grasă sau poți folosi carne de pui sau curcan, aceasta fiind mai slabă în grăsimi.
Rețeta clasică de sarmale în foi de viță are umplutură: carne de porc, orez, ceapă, suc de roșii sau bulion și condimente. Nu se dau la cuptor ca cele din foi de varză, după cum nici spaghetele cu ton nu se dau la cuptor.
Din păcate această rețetă de sarmale în foi de viță este pe cale de dispariție. Multe gospodinele nu știu să le facă, cât despre restaurante nici atât. Sarmalele în foi de viță au primit o nemeritată reputație de „preparat greu de făcut”.
Pentru această rețetă ai nevoie de 1 kg carne de porc mărunțită sau amestec de carne porc-vită, 1/2 kg orez, 1-2 cepe mari, tocate mărunt, 1 morcov ras, 1 ardei gras tocat mărunt, 1 cap de varză murată, 1 legătură de mărar și pătrunjel tocat, 1 ou, foi de viță (murate sau proaspete), 2 linguri mari de bulion de roșii, sare și piper (inclusiv boabe) după gust, ulei de floarea soarelui, pentru călit.
Indicații de preparare
Frunzele de viță-de-vie pot fi proaspete, murate sau congelate. Dacă folosești foi de viță din murături, spală-le bine sub apă rece pentru a îndepărta excesul de sare.
Dacă folosești foi de viță proaspete, opărește-le rapid în apă clocotită pentru a le înmuia și pentru a face rularea mai ușoară. Călește ceapa în ulei până devine aurie.
Într-un bol mare, amestecă energic carnea tocată cu orezul, ceapa călită, morcovul ras, ardeiul gras, mărarul, pătrunjelul, oul, bulionul de roșii, sare și piper.
Pregătește fiecare foiță de viță și așază o cantitate mică de amestec de carne în centrul fiecăruia. Rulează frunza de viță astfel încât să acoperi amestecul de carne, iar sarmalele să fie compacte, împingând marginile în interior. Dacă vrei să faci acest preparat pentru masa de sărbători, poate ai vrea să încerci și o maioneză fără ulei, perfectă pentru salata boeuf.
Așază sarmalele într-o oală mai adâncă, adăugând straturi alternative de varză murată, pentru un gust mai intens. Adaugă apă suficientă pentru a acoperi sarmalele, apoi pune oala pe foc și lasă sarmalele să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 2 – 3 ore sau până când carnea și orezul sunt gătite. Sarmalele în foi de viță pot fi servite cu smântână și mămăligă.