Prima pagină » Culinar » Sarmale moldovenești în foi de viță – Rețetă autentică, foarte gustoasă și rapidă

Sarmale moldovenești în foi de viță – Rețetă autentică, foarte gustoasă și rapidă

30 apr. 2025, 13:00,
în Culinar

Află cum poți face sarmale în foi de viță moldovenești, ideale pentru sărbători sau pentru o masă tradițională în familie.

Acestea sunt diferite de celelalte, pentru că se folosește mult sos de roșii. Rețeta este simplă, iar rezultatul va fi adorat de întreaga familie.

Rețeta pentru sarmale moldovenești în foi de viță

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg de carne tocată de porc, de 2 cepe, de 100 grame de orez, de 250 grame de roșii bucăți, de 1 legătură de pătrunjel verde, de sare, piper și cimbru după gust. În plus, vei avea nevoie de foi de viță, de 150 grame de roșii, de 6 lingurițe de bulion, de cimbru, de apă fiartă cât să le cuprindă, de 12 lingurițe de ulei și de 300 grame de afumătură.

Începe prin a curăța ceapa și a o tăia cât se poate de mărunt. Într-un vas se pune carnea tocată, apoi se adaugă ceapa peste. Orezul se spală în apă rece de minim 3 ori, apoi se pune deasupra la ceapă și carne. Roșiile se strivesc foarte bine cu ajutorul unei furculițe, apoi se pun în bol peste celelalte ingrediente.

Peste ingrediente se pune sarea, piperul, pătrunjelul și cimbrul după gust. Amestecă totul foarte bine până la omogenizare, apoi lasă compoziția la temperatura camerei, până când orezul se va umfla de la sucul de la roșii.

Frunzele de vie se curăță, iar afumatura se taie în bucăți mici. Pregătește o oală mare și pune uleiul, pune varză proaspătă tocată sau murată pe fundul său, iar peste presară câteva bucăți de afumătură. Începe acum să formezi sarmalele și așează-le în oală, punând și după primul strat câteva bucăți de carne.

Iată care sunt următorii pași

După ce ai terminat toată compoziția, se pune și restul de afumătură rămasă și se mai presară puțin cimbru, roșiile și bulionul. Se pune și pe deasupra varză proaspătă sau frunze de varză murată, apoi se toarnă apă fiartă cât să se vadă, dar să nu le acopere în totalitate.

Se pune oala pe foc mare până când începe să fiarbă, apoi se dă la foc mic și se lasă pentru aproximativ 60 de minute. După acest timp, pune-o la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 2 ore. În ultimele 20-30 de minute se lasă fără capac, astfel încât să se rumenească frumos.

Când acestea sunt gata, sunt delicioase lângă o mămăligă, smântână, ardei iuți sau orice altceva preferi.

Un ingredient secret al femeilor din Modolva este că adaugă și mălai. Dacă adaugi în compoziția făcută o lingură sau două de mălai, acestea își vor intensifica gustul și vor deveni foarte pufoase. Un alt lucru esențial de care trebuie să ții cont este că trebuie puse la foc mic, atât pe aragaz, cât și la cuptor. Este ideal să folosești o oală de lut, astfel încât să aibă o aromă și mai deosebită.

În același timp, poți unge foarte bine vasul cu grăsime, întrucât le oferă un gust deosebit.

Rețeta de sarmale moldovenești în foi de viță este ideală pentru o masă tradițională împreună cu familia.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025