Cât se ține carnea la sare înainte de afumat este o întrebare frecventă a gospodarilor, ce vor să stabilizeze structura cărnii și să îi ofere un plus de savoare.
Afumarea este o metodă tradițională de aromatizare și de conservare, ce este folosită de secole în multe culturi din întreaga lume. Unul dintre cei mai importanți pași este pregătirea cărnii prin sărare.
Cât se ține carnea la sare înainte de afumat?
Durata de timp în care carnea stă la sare înainte de afumare depinde de mai mulți factori, precum tipul de carne utilizat, dimensiunea bucății de carne și metoda de sărare aleasă.
Pentru sărarea uscată, carnea trebuie să fie lăsată la sare în de la 3 zile până la 10, în funcție de dimensiunea acesteia. Pentru bucăți mai mici, precum un piept de porc, este suficient să stea pentru maxim 5 zile la sare, însă pentru bucăți mai mari, precum jambonul sau slănina, este necesar să stea până în 10 zile.
În acest timp, trebuie făcute periodic verificări asupra cărnii, iar excesul de lichid ce este acumulat, trebuie îndepărtat pentru a permite sării să pătrundă în ea în mod uniform.
Pentru sărarea în saramură timpul este mai scurt, de la 24 de ore până la 72, tot în funcție de dimensiunea bucății de carne, dar și de concentrația saramurii. Dacă saramura este mai concentrată, se va reduce timpul necesar sărării, pe când una mai diluată poate să prelungească procesul.
Indiferent de ce metodă alegi, este important ca sarea să aibă timp să pătrundă în totalitate în carne, astfel încât să fie conservată bine și pregătită pentru procesul de afumare.
Ca să îți dai seama că procesul de sărare este gata, trebuie să te utiți la textura cărnii, care trebuie să devină fermă, iar suprafața uscată, ușor umedă.
De ce face acest proces și ce tipuri de sare poți folosi
Procesul de sărare a cărnii are mai multe beneficii. Se folosește în primul rând pentru că acționează ca și un conservant natural, care extrage umiditatea din carne și creează un mediu în care bacteriile nu pot supraviețui, așadar, nu poate apărea putrefacția. Acest proces ajută la prelungirea termenului de valabilitate al cărnii și îmbunătățeste textura ei, făcând carnea să fie mai fermă și mai ușor de gestionat.
În același timp, contribuie la o aromă deosebită, care, în combinație cu fumul, pătrunde în fibrele cărnii, intensifică gustul și oferă o savoare diferită. De asemenea, acest proces pregătește carnea pentru absorbția fumului, ce oferă un gust deosebit afumăturii.
Există mai multe tipuri de sare ce pot fi utilizate în acest proces. Primul tip de sare este cel grunjos, care este cel mai utilizat pentru sărarea cărnii. Această sare este ideală pentru proces, deoarece cristalele mari se dizvolvă mai încet, ceea ce permite o distribuție uniformă pe toată suprafața cărnii.
Sarea fină poate fi combinată cu alte mirodenii și condimente, însă este mai puțin utilizată. Alt tip de sare este cea cu nitriți, care este folosită pentru prăjituri și utilizată pentru o conservare pe termen lung.
Cât se ține carnea la sare înainte de afumat reprezintă un factor important pentru un proces corect, ce duce la o aromă deosebită și la o conservare corectă.