National

Şase judeţe, afectate de precipitaţiile din ultimele 24 de ore

Publicat: 23 iul. 2020
Şase judeţe, afectate de precipitaţiile din ultimele 24 de ore
Şase judeţe, afectate de precipitaţiile

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis joi, 23 iulie 2020, ca precipitaţiile din ultimele 24 de ore au produs inundaţii în 11 localităţi din şase judeţe.

Şase judeţe au fost afectate de inundaţii

Conform unui comunicat din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în judeţele din vestul ţării, pompierii au acţionat pentru salvarea a nu mai puţin de 11 persoane din calea viiturilor şi pentru evacuarea apei din peste 90 de gospodării.

Judeţul Bihor a fost cel mai afectat de ploile însemnate cantitativ. Inundaţiile au provocat efecte semnificative în mai multe localităţi. În numai o oră, aversele torenţiale au produs acumulări foarte mari de apă în localităţile Criştioru de Jos, Sălişte de Vaşcău, Vaşcău şi Cărpinet. Pe lângă salvarea oamenilor care se aflau în pericol, s-a acţionat şi pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

Un alt judeţ în care s-a înregistrat un număr mare de intervenţii a fost Timiş, unde mai multe echipaje cu motopompe au acţionat de urgente în două localităţi pentru extragerea apei din 11 curţi.

Circulaţia rutieră a fost temperar blocată

Pe durata manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, circulaţia rutieră a fost temporar blocată pe două drumuri naţionale (DN 76/Bihor şi DN 68A/Hunedoara) şi pe două drumuri judeţene (DJ 706/Hunedoara şi DJ 750/Alba), din cauza copacilor prăbuşiţi pe carosabil sau a aluviunilor acumulate.

La acest moment, nu sunt în desfăşurare intervenţii pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, precizează IGSU.

„Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora”, se subliniază în comunicatul citat.

CFR a acţionat pentru repunerea în funcţiune a căii ferate afectate de viitură

Lucrătorii din cadrul CFR au acţionat în această dimineaţă de vineri, 19 iunie 2020, pentru punerea în funcţiune a liniei ferate Reșița-Caransebeș. Aceasta a fost blocată de aluviuni şi copacii căzuţi. Autorităţile au publicat şi lista drumurilor afectate de viituri. Conform ISU, DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A au fost afectate de inundaţii. Pe unele sectoare din aceste drumuri, circulaţia a fost temporar blocată.

Pentru remedierea problemelor au intervenit sute de pompieri militari

Conform comunicatului ISU, la Remetea Pogănici şi Obreja s-a intervenit pentru înălţarea malurilor cursurilor de apă. Pompierii militari au folosit saci de nisip pentru a proteja gospodăriile oamenilor din aproprierea cursurilor râurilor. Pentru limitarea fenomenelor din ultimele 24 de ore, în judetu Caraş-Severin au intervenit 130 de pompieri militari şi peste 50 de pompieri voluntari. În încercarea de a proteja oamenii, autorităţile au apelat şi la ajutorul jandarmilor, poliţiei, a Savamont dar şi a Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş. În ultimele ore, pe teritoriul României au fost emise patru avertizări hidrologice de cod roşu, o avertizare meteorologică cod roşu, dar şi una cod portocaliu. Ro-Alert a transmis populaţiei şase mesaje şi notificări către populaţie.

”Pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorogice manifestate în județul Caraș-Severin în ultimele 24 de ore au intervenit peste 130 de pompieri militari din care 9 dislocați din județul Dolj și cel puțin 50 de pompieri voluntari. De asemenea, au fost implicate şi mai multe forțe ale Poliției, Jandarmeriei, Salvamont și Unității Speciale de Aviație Caransebeș.

În ultimele 24 de ore, în județ au fost emise patru avertizări hidrologice cod roșu, o avertizare meteorologică cod roșu și una cod portocaliu. Au fost transmise 6 mesaje prin RO-Alert și notificări autorităților locale.” se arată în comunicat.

Adauga un comentariu