Prima pagină » Titlurile zilei » Scandal de proporții între doi afaceriști din Iași! Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un întreg cartier de vile: „E a doua oară când se surpă versantul, au dezvelit țeava de gaz, suntem în pericol să explodăm” – FOTO/VIDEO

Scandal de proporții între doi afaceriști din Iași! Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un întreg cartier de vile: „E a doua oară când se surpă versantul, au dezvelit țeava de gaz, suntem în pericol să explodăm” – FOTO/VIDEO

11 mart. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER, în Titlurile zilei

Scandalul dintre doi afaceriști din Iași a ajuns la un alt nivel. Utilajele dezvoltatorului Marius Enea nu respectă limita de tonaj a străzii unde își construiește imobilul, iar terenul din zonă a început să se surpe

Patronul de la Rodotex, Florin Dobrea, este disperat din cauza vecinului, afaceristul Marius Enea, care vrea să construiască un bloc de locuințe colective în arealul format de străzile Bucur și Cazărmilor. Recent, din cauză că Enea nu a respectat limita de tonaj din zonă, o bucată din teren s-a surpat pe proprietatea lui Florin Dobrea. Speriat, cel din urmă a blocat strada şi a chemat poliţia.

Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un întreg cartier de vile din Iaşi

În cursul zilei de sâmbătă, 9 martie 2024, Florin Dobrea a sunt la 112 după ce o parte din versantul de pe strada Bucur din Iași s-a surpat. La faţa locului s-au deplasat echipaje ISU, de poliţie şi de prim ajutor. Dobrea susține faptul că proprietatea sa, situată în aval pe strada Bucur din Iaşi, este pusă în pericol din cauză că dezvoltatorul Marius Enea nu respectă legislația și pătrunde în zonă cu utilaje mai mari de 3,5 tone.

„A avut loc o altă surpare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că utilajele de pe șantierul lui Enea nu respectă limita de tonaj. Au intrat cu cifele, care cântăresc peste 50 de tone, pe o stradă care are 3,5 tone, restricție dată de Comisia de Versanți și Comisia de Circulație din cadrul primăriei, emisă din luna iulie 2023. Am sunat la 112, pentru că mi s-a dărâmat gardul proprietății din cauza faptului că nu a fost respectată această restricție. Limitarea este prevăzută inclusiv într-o hotărâre emisă de Consiliul Local și în adresele la Comisia de versanți.

A venit și ISU și a constatat că s-a dus strada și gardul. Mai mult ce să facem? Am sunat la domnul primar (n.r. – Mihai Chirica), am sunat peste tot, am sunat la Poliția Locală, am sunat la 112, am sunat la toate organele competente. Stăm și ne uităm cum se surpă strada Bucur peste noi, eu având proprietatea din aval. Utilajele au stricat strada şi trotuarul. Cifele de beton s-au urcat pe trotuar de faţă cu poliţia, au dezvelit ţeava de gaz, deci suntem în pericol să explodăm”, a declarat Florin Dobrea.

Este important de ştiut faptul că, anul trecut, Primăria Iaşi, prin Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare – Serviciul de eficienţă energetică şi utilităţi publice – Biroul Versanţi, i-a transmis lui Florin Dobrea faptul că au fost aprobate măsuri de restricţionare a circulaţiei mijloacelor de transport şi utilajelor pe strada Bucur.

„Ţinând cont de solicitarea Biroului de Versanţi, Comisia Municipală de Circulaţie a analizat situaţia creată în strada Bucur şi a aprobat măsuri de restricţionare a circulaţiei mijloacelor de transport şi a utilajelor de mare tonaj, astfel încât să nu se producă alunecări sau surpări locale. Astfel se vor institui restricţiile de circulaţie în zona menţionată pentru autovehicule cu masa maximă autorizatăpeste 3,5 tone”, se arată în documentul emis de Primăria Municipiului Iaşi.

Marius Enea neagă acuzațiile, deși din imagini se vede clar cum terenul afaceristului Florin Dobrea s-a surpat

Contactat de reporterii BZI, Marius Enea, patronul firmei Prima Construct SRL, a negat faptul că nu respectă legislația. Mai mult decât atât, acesta susține că șantierul de pe strada Bucur întrunește toate condițiile legale.

„Nu este adevărat, nu e adevărat! A fost și poliția și a constatat că este taxă plătită de către compania furnizoare de beton, pentru că ei plătesc taxa de tonaj. Noi doar dăm comandă, cumpărăm un produs, ca și cumpărător, și furnizorii de produse, dacă e o zonă cu accesul restricționat, își plătesc taxa, iar taxa este plătită. Nu a fost niciodată nicio surpare. Noi am contractat o firmă de geotehnică și fundații și au pus niște foraje de monitorizare al versantului. Au fost și cei de la Comisia de Versanți și au constatat acestea. Șantierul este în cea mai mare regulă. A blocat o activitate economică, mi-a blocat angajații”, a declarat Marius Enea, patronul firmei Prima Construct SRL.

Amintim faptul că cei doi afaceriști sunt într-un conflict din 2022. Totul a început în vara anului 2022, din cauza șantierului deschis de Marius Enea, care a început să construiască un imobil în imediata vecinătate a lui Florin Dobrea.

Terenurile celor doi sunt lipite. Primul se află pe strada Bucur, nr. 3A, al doilea fiind pe Cazărmilor, nr. 49A. Pe data de 10.05.2022, Primăria Iași emite autorizația de construirea unei locuințe individuale pe o suprafață de 1.340 de metri pătrați, cu regimul de înălțime D+P+1E. De fapt, este vorba de autorizația de construire ce o modifica pe cea din 2016. Prin noua autorizație se extindea construcția, prin mărirea suprafeței utile a demisolului.

Însă Florin Dobrea și-a dat seama că vecinul nu respecta indicatorii urbanistici stabiliți în zonă. Culmea, deși Primăria Iași a eliberat autorizația pentru amplasamentul de pe strada Bucur, nr. 3A, în luna mai 2022, pe data de 20.07.2022, magistrații de la Tribunalul Iași au suspendat autorizația lui Enea, implicit lucrările de construcție. Decizia instanței l-a enervat la culme pe Marius Enea, care a comandat muncitorilor, pe data de 14.10.2022, să demoleze gardul care-l despărțea de vecinul Florin Dobrea. Susținea că patronul de la Rodotex a avut o contribuție pentru anularea autorizației. Afaceristul Marius Enea nu a respectat decizia instanței din 2022 și a continuat lucrările după ce s-a dispus suspendarea autorizației de construire. Atunci a motivat că nu avea cunoștință despre decizia magistraților, dar cu o zi înainte de realizarea lucrărilor a atacat soluția instanței. Deci a mințit flagrant în fața judecătorilor.

Povestea terenului

În trecut, terenul de aproape 4.500 de metri pătrați, identificat în arealul străzilor Bucur – Cazărmilor, era deținut de Vasile Filip. Acesta i-a vândut lui Florin Dobrea, cei doi fiind cumetri, o suprafață de 3.000 de metri pătrați. În 2015 au obținut un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unor locuințe, cu regimul de înălțime D+P+1E. Între timp, Florin Dobrea a construit locuința, dar Vasile Filip a renunțat la proiect după ce a apucat să realizeze o parte din lucrări. Până la urmă, Vasile Filip a vândut partea lui, cu tot cu construcții, lui Cristian Delcea, patronul complexului comercial Egros.

Nici el nu a mai continuat investiția și așa a ajuns terenul la Marius Enea, în 2021. În documentele de vânzare-cumpărare, cei doi au declarat că pe teren nu existau construcții. Imaginile din satelit contrazic declarațiile celor doi. Această declarație i-a permis lui Enea să obțină mult mai ușor autorizația pentru extinderea proiectului. După ce a cumpărat de la Delcea, Marius Enea a obținut de la Primăria Iași autorizația pentru extinderea proiectului, mai precis pentru mărirea demisolului la 5,15 metri, modificarea fațadelor, dar și amenajarea unei supante (nivel intermediar – n.r.) între demisol și parter.

Scandal de proporții între doi afaceriști din Iași! Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un cartier de vile din cauză că nu a fost respectată limita de tonaj din zonă.

Comentarii
 • Cartier de vile, in Copou, fara asfalt pe strada. Si plin cu tarani.
  De cate ori v-am spus ca Iasul nu e decat o cumuna mai mare? QED.

 • Aceleași minciuni plătite de Dobrea

 • Incredibil cum acest escroc Dobrea terorizează vecinii, a montat un indicator fals la intrare pe stradă și face circ împreună cu familia când el este cel care a degradat versantul

 • Nimic nou sub soare.
  Din nou, folosind identitati multiple, o persoana va incearca (a si inceput) sa justifice incalcarea Legii de catre Enea prin pacatele(?) lui Dobrea. Asta daca or fi reale. Chiar sa fie, care ar fi concluzia? Ca Enea are voie sa incalce legea pentru ca Dobrea are pacate… Mda. Mai ramane sa spuna ca nu ar fi depasit de 15 ori limita legala de tonaj daca Dobrea era un sfant…
  Repet, nimic nou sub soare.
  Una din „justificarile” recurente ale infractorilor pentru faptele savarsite de ei este enumerarea pacatelor altora.

 • Dobrea pare cam excitat, săracu a venit de la Dubai tensionat

 • Poate drogații Dobrea nu au ce face, ce ochi bulbucați aveau. Săraca fetiță zici ca e scoasă de la muzeu

 • Taxa de gabarit depasit platita de furnizorul de beton nu este valabila pe drumurile indexate cu limita maxima de tonaj, cum este cel din cazul de fata. A se vedea OG 43/1997, republicata in 2023.

  Acest lucru este evident si fara a face apel la termeni de specialitate. Sa o luam logic. Asadar, Primaria, prin Comisia de versanti, stabileste o limita de 3,5 tone pe un drum situat pe un versant instabil. Nu ai cum sa sustii – cum incearca Enea sa ne abureasca – ca aceeasi Primarie a permis depasirea de 15 ori a tonajului maxim admis pe acel drum.

  Taxa de gabarit depasit se plateste oricum, chiar daca cifa ar circula numai pe Bulevardul Chisinau, de exemplu. Si taxa asta nu-ti permite accesul pe drumurile cu limita de tonaj. Limita de tonaj a fost stabilita din considerente tehnice si nu poate fi anulata pe motiv ca ai platit o taxa administrativa, care oricum se refera la alte categorii de drumuri.

 • Alo Politia arestați broscoiul de Dobrea, a montat un indicator fals și blochează strada.

 • Familia Dobrea boicotează străzi su fura fonduri fonduri publice, ratati

 • Drogtest la scursurile Dobrea, oameni de ultima speta

 • Anonim=Claudia Dobrea, postoaica asa cum sunt toți din familie. Cum sa blochezi un drum public. Acum săracii cauta scuze ca nu ajungă la racoare.

 • Familia Dobrea printeaza masiv materiale pentru rusi, spălători de bani

 • Familia Dobrea printeaza masiv materiale pentru rusi, spălători de bani.
  Sa faci circ la 50 de metri de palatul tău și blochezi oameni nevinovați asta înseamnă să fii prost crescut. Săracul nea Nelu se învârte în mormânt când își vede cei 2 băieți, Florin infractor și Cristi drogat. Bravo baieti

 • Nici cu Enea nu imi e rusine. El mai are un frate, la fel de prost si sotiile lor sunt 2 cwrve. Enea da bani la Gatlan pentru pritectie in trafic, stie Bogdan Sava de la rutiera mai bine!!!

 • Autoritățile emit autorizații, se fac toate studiile necesare care sunt ok și vine Dobrea afumat de la Dubai și ne spune el cum sta treaba. Nino Nino famila Dobrea. De aia au sediu pe bld Socola.

 • Anonim, 6.07 am – the best comment of all !

 • Da ce liniște e la casa în deal ?

 • Ce poza ati pus cu Enea 🤣🤣

  Seamana bine fetele lui cu el. 🤯

  Stiu ca plateste peste tot pentru aia mica sa joace in filme. Mare actriță 🥹

 • Da’ ce faci? Acum nu te mai lauzi cu “luxosul” tau Copou? Il renegi? 😹

  Nu exista zona de lux in Iasi. 🫠 De fapt, nicaieri in România. 😬

 • Hai sa rasfoim DEX:
  naval, navalăadjectiv
  1. Care ține de nave sau de navigație, privitor la nave sau la navigație.
  1.1. Bază navală.

 • Acei purtători ilegali de limba română ar fi vrut să spună, DEX:

  În aval = în josul văii, spre vărsare (în raport cu un punct de referință).

 • Mulțumesc că mă citești mai mult pe mine decât articolele. Ba chiar tii minte comentariile mele!

 • Cred ca toti “de-ai casei” iti stiu deja parerile 🙃

  Vesnic nemultumit. Ai nevoie de afectiune 🥺

  🫂

 • Cine-i holbatul din imagine?

 • Anonim, e Dobrea afumat

 • Acolo au avut casa bunicii mei Tot terenul ăla se duce la vale Ce. au făcut specialiștii de pot construi case acolo sau mai nou blocuri Până în anii 90 acolo erau tuburi de aducțiune a apei subterane .Acolo e caz penal Ce fac cei de la autoritatea în construcții DNA. Trezirea

 • Holbatul din poza e Enea 😂

 • La comanda Hab acht! casti ochii ca motanul cand se caca in paie, spunea bravul soldat Svejk.

 • Dobrea și familia să vă mănânce cancerul de vii, sa muriți în chinuri cu toți banii voștri cu tot.

 • Enea, vezi că ai uitat deschisă faza lunga

 • da dobrea ii tine lui enea o bucata de pamant ilegal de aici a plecat toate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *